Det är Ericsson som slår larm om att annonserna i gratisversionerna av de populära spelapparna Angry Birds och Wordfeud kan öka mobildataförbrukningen med enorma tal jämfört med om man använder de annonsfria betalversionerna.

– Även om det handlar om små datavolymer så drar gratisversionerna av de här apparna upp til 170 gånger mer mobildata än betalversionerna på grund av annonserna. Använder man spelappen med utlandsroaming så kan det definitivt bli billigare att satsa på betalversionen, säger Greger Blennerud, globalt marknadsansvarig för mobilt bredband på Ericsson.

Förutom väsentligt högre mobildataförbrukningen påverkar annonserna i spelapparnas gratisversioner också mobilens batteritid negativt, enligt Blennerud.

I sin senaste mobilstatistikrapport Ericsson Mobility Report redovisar undersökningsresultat där mobildataförbrukningen för gratis- respektive betalversionerna av Angry Birds och Wordfeud jämförts.

Medan betalversionen bara förbrukar mellan 1,3 och 12 kilobyte drar gratisversionerna under samma tidsrymd mellan 140 och 220 kilobyte mobildata.