Insticksprogrammet Media Hint togs fram under utvecklarkonferensen Garage 48 i Riga i Lettland av just lettiska utvecklare. Projektets slogan, ”Access you deserve”, skvallrar om ett missnöje med geografiska restriktioner i populära medietjänster.

Media Hint finns till Chrome och Firefox. Med programmet installerat kan den som har ett svenskt Netflix-konto plötsligt nå stora delar av det amerikanska utbudet, bland annat en mängd tv-serier. CS har kunnat bekräfta att det hela fungerar.

Media Hint gör det även möjligt att använda videotjänsten Hulu och radiotjänsten Pandora utanför USA.

Det är inte första gången som det görs ansträngningar för att komma runt restriktionerna på amerikanska streamingsajter. En annan metod är via en betald vpn-tjänst, som populära Unblock Us. Den gör det möjligt att nå amerikanskt innehåll även i apparater som saknar webbläsare, som Apple TV.

Det rättsliga läget kring att använda sådana här tjänster är oklart. Enligt juridisk expertis som CS talat med är det antagligen inte ett brott mot upphovsrättslagen, det är heller inte troligt att det kan ses som dataintrång om det bara handlar om en teknisk lösning för att skaffa sig en amerikansk ip-adress.

Däremot kan det förstås bryta mot avtalsvillkoren hos den aktuella tjänsten, som Netflix.

Netflix i Sverige skickar följande kommentar till CS:

”Vi måste geoblockera vårt innehåll för att förhindra användning av Netflix över gränserna. Det beror på begränsningar i rättigheterna för de filmer och tv-serier som vi visar.”