Jag lockades med höstig vinmiddag i villan. Samtidigt kunde jag kanske ta en titt på nätverket? En Teliaförbindelse hade de, med en gateway eller hemmarouter som påminde om kontrollpanelen till någon dansk ljudmöbel. Den var det trådlösa hjärtat i familjeparken av Macdatorer, Ipad, Iphone och Apple TV. Nu skulle en Time Capsule säkra backupen och bli en snabbare trådlös basstation.

En speciell kabel hade inköpts, fick jag veta. Filosofiakademikern Nalle* läste från toppen av en handskriven lista: ”Koppla samman Time Capsule och gateway med kabeln”.

”Bör vara ethernet, det skulle väl egentligen vara en korsad kabel ...”, sa jag och fortsatte: ” ... fast det behövs väl inte längre, utrustningen bör ha portar med automatisk avkänning i dag.”

En exklusiv förpackning bars fram. Varsamt nedbäddad i en pappform låg en platt, två meter lång lakritsrem med elegant glimmande kontakter. Jag läste högt: ”Cat 5 och Cat 5e”.

Oroliga frågor om det skulle funka. ”Jadå”, sa jag och försökte minnas om Cat 5 var certifierad för fast eller gigabit ethernet.

Plötsligt flashade en bild upp av ingenjörsgrannen som ständigt förödmjukade mina föräldrar: ”Ser man på, ni har satsat på kassettradio!” kunde han hojta. Sedan kom den bekymrade minen av medlidande: ”Hoppas ni inte betalade mycket för den där. Jag anar ju vilken drivmotor de använt. Men svaj är kanske inte så viktigt för barnen?”

Jag hejdade mig från att påpeka att en billig patch-kabel egentligen var samma sak som designerremmen.

Nalle behövde bara välja lösenord till det trådlösa nätet. Min insats blev att avstyra ”platon”. Att logga in hela maskinparken var lika lätt. Sedan ett klick för att hårddiskarna skulle börja säherhetskopieras.

Som öppenhetsaktivist försökte jag pracka på familjen Libreoffice, det fria alternativet till andra officepaket. Gick ej. Programmet kom ju inte från App Store.

Visst, man kan ta bort begränsningen i säkerhetsinställningarna, men den där instängdheten gör oss aktivister allt mer skeptiska. Samtidigt behöver jourhavande nätnörd knappt rycka ut längre. Det som nyligen skulle ha varit ett avancerat företagsnätverk hade otroligt nog klickats i gång av en filosof.

Denne bildade vän, som alltså håller lärda föredrag, tittade på sin checklista: ”Så nu är det bara att ringa Telia och säga upp abonnemanget?”

Hans maka himlade med ögonen: ”Neeeeej Nalle, det var ju om vi skulle byta leverantör?! Det är bara en ny trådlös grej härinne, du kan inte stänga av internet, fattar du väl?!”

Då insåg jag att det inte är helkört för oss amatörnördar. Särskilt som filosofen inte hade någon manual till gatewayen och jag ändå lyckades lura fram dess admin-gränssnitt i webbläsaren och släcka ned det gamla slöare trådlösa nätet. Belöningswhiskyn värmde fint.

(* Namnet ändrat av författaren)