Apples toppchef Eddy Cue har entledigat kartutvecklingschefen Richard Williamson från sin tjänst, uppger nyhetsbyrån Bloomberg, som citerar insatta källor.

Eddy Cue övertog nyligen huvudansvaret för två av Apples viktigaste tjänster, kartprojektet Maps och rösttjänsten Siri, som ett led i ett omfattande chefsbyte på Apple. Eddy Cue är chef för Apples affärsgrupp Internet Software and Services.

Hans nästa åtgärd på Apple uppges vara att ta hjälp från experter utanför Apple, samt att arbeta ihop med den digitala kartleverantören Tomtom, för att få mer korrekta kartor avseende landmärken och information för navigering, uppger Bloomberg.

Efter en katastrofdebut i september skrev Apples vd Tim Cook ett öppet brev, där han bad om ursäkt. Ursäkten gällde inte att Apple ersätter Google Maps med en egen tjänst, utan för den dåliga kvaliteten i Maps och den frustration som bristerna har orsakat för användarna. Han lovade dessutom snabb bättring.

Kort därefter fick Apple-veteranen Scott Forstall sparken. Han ledde dessförinnan utvecklingen av operativsystemet Ios, för smarttelefoner och plattor, samt Maps-projektet.

Forstalls ansvar delades upp, där Eddy Cue blev chef för Maps och Siri, inom ramen för affärsgruppen Internet Services and Software, som även innefattar onlinebutiker och tjänster som Itunes Store, App Store, Iad och Icloud.

Cue uppges nu vilja skapa ett nytt ledningsteam för teamet bakom Maps, enligt Bloomberg. I dagsläget är det oklart ifall en ersättare är utsedd, eftersom Williamson inte har kunnat nås och Apple har avböjt att kommentera uppgifterna.

Samtidigt är Google enligt uppgifter på gång att utveckla en app för Google Maps som ska kunna köras direkt under operativsystemet Ios. 

Fakta

Karttjänsten Apple Maps fick en katastrofdebut i september vid Apples lansering av operativsystemet Ios 6 och smarttelefonen Iphone 5.
Tjänsten kritiserades bland annat för otillförlitliga sökningar, felaktig och och omfattande brister i kartdata.

Karttjänsten är tänkt att ersätta Google Maps, som Apple har använt för lokalisering och navigation sedan lansering av den första Iphone-telefonen år 2007