Enligt den senaste mätningen från Statcounter framgår det att Googles webbläsare Chrome nu under hösten passerade Internet Explorer, både i Sverige och internationellt. I Sverige har Chrome nu en marknadsandel på 33,1 procent medan Microsofts webbläsare halkat ner till 31 procent. Även Firefox har minskat och ligger nu på 22 procent.

Ser man på statistiken för hela världen skedde tronskiftet redan i somras och Chromes totala marknadsandel är på hela 35,7 procent mot Internet Explorers 31,2.

– En era har fått ett länge förutspått och efterlängtat slut, anser Richard Brattlund, webbutvecklare på Stiftelsen för internetinfrastruktur.

På sin blogg skriver han att ”den periodvis närmast monopolliknande position som IE åtnjutit det senaste decenniet antagligen har producerat fler gråa hår på våra webbutvecklarhuvuden och sämre sömn än de värsta villalånen någonsin lyckats göra”.

Han fortsätter med att beklaga sig över all den onödiga arbetstid som lagts på att göra anpassningar för Internet Explorers olika knackigt fungerande versioner genom åren och i synnerhet IE6.