För två veckor sen skrev vi en artikel om den entusiastiska utvecklaren Iris Classon. När artikeln legat 1,5 timmar på vår sajt var vi tvungna att stänga kommentarsfunktionen. Snuskiga insinuationer och ifrågasättande av hennes kompetens blandades med ren och skär avundsjuka till en läskig gegga.

Det här kanske var extremt, men it är fortfarande ett område där kvinnor är i minoritet – både i antal och i status. Knappt 30 procent hos leverantörerna är kvinnor, enligt siffror från IT & Telekomföretagen. Jag tror att siffrorna är lägre på it-avdelningarna och definitivt lägre när det kommer till utvecklare.

När vi nyligen publicerade vår 100-lista över de bästa svenska utvecklarna fanns det bara sex kvinnor på den. Nästa gång lovar jag att vi ska gräva ännu mer för att få med fler kvinnor och jag hoppas även att du, kära läsare, kan bidra med förslag.

Faktum kvarstår: Det finns för få kvinnor inom it för att tjänster och produkter verkligen ska nå sin fulla potential. Varför det? Jo, jag tänker så här. Förra veckan var jag prisutdelare av Womentorpriset, en utmärkelse till företag och människor som bidragit till att öka antalet kvinnliga ledare inom it.

Tomas Ekman på vinnarbolaget Tele2 Sverige hade en ganska enkel förklaring till varför de tillsatt hälften kvinnor i ledningsgruppen och flertalet på traditionellt manliga poster som it-, teknik- och finanschef: Hälften av bolagets kunder är kvinnor.

Om man ska serva dem på bästa sätt bör ledningen spegla kunderna. Bolaget har också visat goda resultat sedan förändringen genomfördes. Självklart inte bara för att hälften av bossarna var kvinnor, men sannolikheten ökar för att förstå kunderna om de som bestämmer är så lika kunderna som möjligt.

Vad händer med bolag som har dålig överensstämmelse mellan kunder och ledningsgrupp? Kortsiktigt är det kanske inget större problem inom it. Köparsidan är lika manligt dominerad som säljarsidan och männen kan göra affärer som de alltid gjort. För bolag som säljer till andra än it-avdelningen tror jag det är riktigt bråttom för att ändra besättningen.