– Vi har varit med Guldmusen i flera år och det finns en tanke med det, säger Roger Centervall, verksamhetsutvecklare på fackförbundet Sif som står bakom den nya plaketten.

– Vi har 350 000 medlemmar varav 50 000 arbetar på it-företag. Sif är en naturlig del i IT-branschen och vill gärna bidra till att den utvecklas. Och den nya utmärkelsen är i linje med förbundets idé att goda ledarskap leder till ett gott arbetsliv, säger han.

Till skillnad från exempelvis kategorin Årets it-företag där företag oftast nominerar sig själva är det medarbetarna som nominerar kandidaterna till Årets it-ledare.

– Redan det är en indikation på att det är en bra ledare. Sedan har juryn ett antal kriterier att arbeta efter när de slutliga kandidaterna sållas fram. Det är till exempel företagets resultat, företagsklimatet, hur man tar hand om sina anställda med mera. Allt sammantaget ger vår bild av ett gott ledarskap och ett gott arbetsliv, säger Roger Centervall.

Han konstaterar att det märkts att pris-kategorin inte är så känd ännu.
- Men vi har fått fram tre nominerade kandidater som vi är stolta över..

Guldmusen delas ut i samarbete med Sweden ICTWeekgalan i Kista den 18 september.

Det är det tionde året i rad som Guldmusen delas ut i kategorierna – årets svenska it-främjare som stöds av IT-Företagen, årets svenska it-produkt som stöds av Exportrådet, årets svenska it-företag och årets svenska it-person.

De lyckliga vinnarna ror hem Guldmusstatyetten, en mus på 2,5 kilo som är gjord i tenn men delvis förgylld och som är placerad på en kraftig träsockel.

Fakta

  • Årets svenska it-person: Marianne Treschow, Alexander Bard, Patrik Fältström.
  • Årets svenska it-företag: Packetfront, UIQ, Protect Data. 
  • Årets svenska it-främjare: Evert Lindholm, Lars Heikola, LO-datorn.
  • Årets svenska it-produkt: L-Soft Listserv, Mindark Entropia Universe, Coding Technologies

Nominerade till Guldmusplaketten som instiftats av och delas ut av Sif:

  • Årets svenska it-ledare: Per Henriksson, vd på Tactel, Lena Larsson, vd på Synaptic, Maths Waxin, vd på Coromatic.

Computer Sweden och Affärsvärlden står bakom tävlingen. IT-Företagen, Exportrådet och Sif är medarrangörer.