Det tre MySQL-grundarna har sällskap av SkySQLs vd Patrik Sallner med flera. MariaDB Foundation har ansökt om status som ej vinstdrivande i USA.

– Det här är den enda garantin för att ekosystemet kring MySQL ska överleva. Oracle har inte visat någon vilja att berätta om framtiden för MySQL eller att säkerställa ekosystemet, säger Monty Widenius.

Han ställer sin tid till förfogande för MariaDB Foundation, men är noga med att påpeka att en formell ledning ska väljas i februari.

Syftet med organisationen är naturligtvis att stärka MariaDB, en variant av MySQL som skapats av Monty Widenius.

En del av programförklaringen lyder: ”Förbättra databasteknik, bland annat införande av standarder, interoperabilitet med andra databaser och att bygga broar till andra typer av databaser”.

Man får anta att ett mål är att stärka MariaDB så att den kan bli ett starkt alternativ till Oracles officiella version av MySQL.

Framgång för MariaDB är säkerligen ett krav för att uppfylla det primära målet att stärka ekosystemet kring hela MySQL-familjen.

– Oracle är välkommet att vara med i MariaDB Foundation, men jag skulle bli förvånad om det blir så, säger Monty Widenius.

Fakta

  • Utvecklingen av den öppna databasen MySQL påbörjades 1994.
  • Sun Microsystems köpte företaget MySQL 2008.
  • Oracle köpte sedan Sun Microsystems 2010 och blev då den nuvarande ägaren av MySQL.

Välj det ämnesområde som passar dig bäst. Teckna en gratis prenumeration här.