Apple planerar att tillverka vissa av sina Mac-datorer enbart i USA, säger vd Tim Cook, i en intervju med nyhetskanalen NBC News.

– Vi har arbetat under flera år med att utföra mer i USA, säger Tim Cook i en av de första intervjuerna sedan han tog över som Apple-vd.

I intervjun avslöjar Apples vd att minst en Mac-modell ska tillverkas enbart i USA nästa år. Men han avslöjar inte vilken modell det handlar om utan säger att användarna får vänta och se.

Sedan tidigare har flera av Apples modeller visat sig vara uppmärkta på ett sätt som tyder på att de åtminstone till viss del har monterats i USA. Nu vill Apple gå betydligt längre och investera i tillverkningskapacitet, framför allt via lokala partner.

I en intervju med Businessweek som publiceras samtidigt uppger Cook att Apple ska investera minst 100 miljoner dollar, motsvarande cirka drygt 660 miljoner kronor, i Mac-tillverkning i USA.

– Det betyder inte att Apple ska göra allt själva, men vi kommer att arbeta med personal involverad och vi kommer att investera våra pengar, säger han till Businessweek.

Nyligen avslöjade Apples taiwanesiska elektronikleverantör Foxconn, som bland annat tillverkar Iphone, Ipod och Ipad att företaget ser över möjligheterna att etablera sig i USA. Cook uttalar sig dock inte om vilka partner som Apple avser att samarbeta med. Men den negativa publiciteten kring Foxconns dåliga arbetsförhållanden i Kina är ett växande problem för Apple. Foxconn har mer än 1,2 miljoner anställda och tillverkar även för andra leverantörer, exempelvis Sony.

Att Apple håller fast vid Foxconn handlar inte så mycket om priset, utan även om kompetensen, säger Cook under intervjuen med NBC News.

Cook säger också att han vill att fler jobb ska flytta till USA, men vill inte avslöja var Mac-modellerna ska tillverkas. Totalt säger Cook att Apple har skapat fler än 600 000 jobb i USA. Arbetstillfällen har skapat inom forskning och utveckling, liksom inom distributionsnätet. Sedan tidigare har Apple också datacenter i flera delstater.