Fogg Mobile ska locka den som reser ofta att byta mobiloperatör. Med ett av företagets sim-kort i surfplattan eller datorn erbjuder den nystartade operatören lokala priser på mobilsurf också utomlands. Företagets abonnemang gäller bara data, men i gengäld lovar vd:n Carl-Magnus Stenberg 10 GB till fast pris utan extra roamingkostnad när du reser utomlands.

– Vi riktar huvudsakligen in oss på privatpersoner som har ett frekvent resebeteende, säger han.

Att surfa mobilt med datorn eller surfplattan utomlands kan bli lätt bli dyrt. Lösviktspriset på data i populära resmålet Thailand kan hamna kring 120 kronor per MB beroende på operatör. Det betyder en kostnad på 40 kronor i sekunden för ett högupplöst Youtubeklipp.

– I dag är du hänvisad till att använda wi-fi eller att slå av datorn eller plattan, säger Carl-Magnus Stenberg.

Den som reser i jobbet har enligt honom ofta redan en lösning för att koppla upp sin dator på resan.

– Det här är mer för surfplatta och entertainment än för business.

Det är det egenutvecklade sim-kortet som gör det möjligt för Fogg Mobile att köpa data till lokala priser i alla länder där de har avtal med en operatör. Carl-Magnus Stenberg är förtegen med exakt hur det fungerar, men det har att göra med hur sim-kortet identifierar sig i nätet och tekniken är patentsökt.

– Det är inte ett traditionellt simkort som tillhör en operatör utan vi kan styra det på ett smidigt sätt, säger Carl-Magnus Stenberg.

Lika förtegen som han är kring tekniken är han med vad operatörerna har att tjäna på att teckna avtal med Fogg Mobile i stället för att fortsätta ta ut höga roamingpriser.

– Vi har positionerat oss så att det finns en win-win för oss och operatören. Huvudsaken är att vi gör bara data och ingen röst. Vi stjäl inga intäkter på operatörernas telefontjänst, säger Carl-Magnus Stenberg.

Han har själv en bakgrund som chef på olika mobiloperatörer i Tele2-sfären innan han startade Fogg Mobile för två år sedan. Från början var siktet inställt på att teckna avtal med operatörer för billig roaming. Nu är det slutkonsumenter som är målet.

Nästa vecka startar företaget med ett begränsat antal kunder och Danmark som enda land utanför Sverige.

– Efter årsskiftet börjar vi rulla ut land för land och ”måla kartan”. Både i Europa och utanför Europa.

Priset för det första kortet är 149 kronor och då ingår 10 GB surf. För ett kort som gäller även utanför Europa kan det fasta priset bli högre. Fogg Mobile tänker sig att kunden ska använda kortet även i Sverige och är virtuell operatör i Tres mobilnät.

Fakta

Fogg Mobile är registrerad som virtuell operatör i Sverige och kan därför förhandla fram avtal med operatörer i andra länder. Hittills ska ett tiotal avtal finnas klara. Nu inleder företaget ett begränsat betatest i Sverige och Danmark för att se hur tekniken fungerar. Andra liknande lösningar som finns bygger ofta på att sim-kortet måste bytas vid resa mellan länder.

Välj det ämnesområde som passar dig bäst. Teckna en gratis prenumeration här.