En av de nya funktioner som Spotify-grundaren och vd:n Daniel Ek presenterade från scenen i New York var en slags följar-funktion, som påminner om till exempel Twitter. Tanken är att en användare genom att följa till exempel artister eller journalister ska få hjälp att hitta ny musik som den personen lyssnar på. Dessutom ska Spotify ännu tydligare visa upp artister och låtar som liknar sådant som en användare har lyssnat på. Allt ska samlas under paraplynamnet Discover, som kommer att få en egen flik i Spotify.

– Många säger att Spotify är fantastiskt om man vet vad man vill lyssna på. Om man inte har någon aning blir det svårare, och det problemet har många velat att vi ska hitta en bra lösning för, sa Daniel Ek under pressvisningen.

Musiken i Spotify kommer även att knytas ännu närmare det övriga innehållet i musiktjänsten, som recensioner eller konsertdatum, innehåll som tidigare samlats i Spotify-apparna. Spotify presenterade även en ny biblioteksfunktion, där en användare kan spara album och låtar för att lyssna på den senare. Dessutom även en funktion för att kunna provlyssna en låt, utan att lämna den befintliga. Daniel Ek visade upp funktionerna i den nya webbversionen. Under de kommande veckorna ska nyheterna rullas ut.

Daniel Ek presenterade även nya siffror för hur det går för streamingtjänsten. Totalt har de nu över 5 miljoner betalande användare, och totalt 20 miljoner aktiva användare. Spotify lanserade i USA förra året, och på den tiden har de nu knutit till sig över en miljon betalande användare, vilket Daniel Ek var särskilt stolt över. Han avslöjade även att de betalat över en halv miljard dollar i artistersättningar, och att 70 procent av företagets intäkter går till att betala ersättningar.

Ytterligare en intressant detalj för vissa är att Metallicas musik nu kommer att finnas i Spotify. Spotifys styrelsemedlem tillika Napstergrundaren Sean Parker och Metallicas trummis Lars Ulrich var med under presentationen. De båda verkar ha kommit bra överens, till skillnad från åren runt millennieskiftet då Metallica stämde Napster för upphovsrättsbrott.

Fakta

Välj det ämnesområde som passar dig bäst. Teckna en gratis prenumeration här.