Företagsversionen av Google Apps lanserades 2007 och kunde inledningsvis användas gratis på företag med 200 användare. Kort tid därefter sänktes taket till 100 användare och i början på 2009 var det max 50 som gällde.

Förra året infördes ett tak på tio användare och nu är det alltså helt slut på gratisåkandet för företag. Det som gäller nu är att den som loggar in på Google Apps Free Edition (Standard Edition) för att registrera ett företagskonto automatiskt slussas till Google Apps Business Edition. Har man däremot redan ett konto för Standard Edition tvingas man inte betala för det.

Exakt hur många som använder Googles webbaserade kontorsprogram finns det inga uppgifter på. Förra året uppgav Google dock att man hade 40 miljoner användare men här ingår även privatpersoner och små företag som inte betalat för tjänsten.

Närmaste konkurrenten till Google Apps är Microsofts Office 365 där det förutom e-post ingår online-versioner av Word, Powerpoint och Excel. För det får betala en femtilapp per månad och användare vilket är något mer jämfört med Google Apps.

Fakta

Google Apps for Business hette tidigare Premier Edition och kostar 40 euro (cirka 350 kronor) per användare och år eller 4 euro per månad. Här ingår en inkorg på 25 GB samt lagringsutrymme på 5 GB i molntjänsten Drive.

När det gäller Google Apps for Education, som tidigare hette Education Edition, är det fortfarande kostnadsfritt för skolor och universitet med upp till 30 000 användare.

Välj det ämnesområde som passar dig bäst. Teckna en gratis prenumeration här.