Samsungs smarta tv-apparater har ett säkerhetshål som gör det möjligt för hackare att byta tv-kanal. Sårbarheten finns i många av Samsungs tv-apparater och gör det också möjligt för utomstående att slå på webbkameran.

Forskare på maltesiska säkerhetsbolaget Revuln har hittat en sårbarhet som finns i de flesta tv-apparater från Samsung Electronics som gör det möjligt för en utomstående att installera skadlig kod, sätta på webbkameran och även ändra kanal via fjärrstyrningsfunktionerna.

– Om den som attackerar har full kontroll över tv-apparaten så kan denne göra allt möjligt, exempelvis stjäla konton men också använda den integrerade webbkameran och mikrofonen för att titta på sitt offer, säger Luigi Auriemma, som är talesperson för säkerhetsexperterna på Revuln till IDG News.

– Sårbarheten påverkar många olika modeller och produktgenerationer från denna leverantör, så det är inte bara en specifik modell som påverkas, som den vi testade på vårt labb.

Revulns affärsidé är att hitta sårbarheter i olika produkter och att sedan sälja information om dem till företagen.

Sårbarheten kan användas av hackare som har specifika mål och som vill få information om exempelvis vissa privatpersoner.

– I det fallet är en vanlig tv-apparat det perfekta sättet, säger Luigi Auriemma.

Samsung har valt att inte kommentera uppgifterna.

Företaget som upptäckt sårbarheten har släppt en video där ett angrepp demonstreras. I videon visar ReVuln en skärm från en ospecficerad Samsung LED 3D-modell med en sårbarhet som utnyttjas av forskarna på ett sätt som ger dem total kontroll över tv-apparaten.