Under gårdagens förhandlingar om FNs och den internationella telekomunionen ITUs nya telekomavtal led USA och Europa ett nederlag för sin linje att FN inte ska lägga sig i hur internet styrs. I stället fick en grupp länder, ledd av Nigeria, Saudiarabien, Kuba och Algeriet, med sig en majoritet av de deltagande länderna på ett förslag som innebär att FN ska ta en mer aktiv roll i nätets framtid.

Enligt sajten News.com är det dock oklart om det verkligen var en omröstning som hölls, eller om ordföranden i mötet bara ville få en känsla för åt vilket håll delegaterna lutade i frågan om ifall internet ska vara en del av det internationella telekomavtalet. ITUs tradition är att inte rösta i svåra frågor utan i stället att söka ett konsensus för att sedan få fram ett avtal som alla de drygt 190 länderna kan skriva på.

Efter debatten meddelade Internet Society, som deltar i mötet, att de oroas över att ITU verkar ha tagit ett majoritetsbeslut om att inkludera internet i det nya telekomavtalet samtidigt som skrivningar om mänskliga rättigheter och öppenhet strukits från texten. Men organsiationen lägger också till att den hoppas att en ändring kan komma till stånd idag när förhandlingarna fortsätter.

ITU-mötet, som inleddes förra veckan, ska enligt planen avslutas i morgon med en reviderad version av det internationella telekomavtalet. Avtalet reviderades senast 1988, innan internet fått den framträdande roll det har i dag. Sveriges, EUs och USAs inställning har under hela mötet varit att internet inte heller nu ska infattas i avtalet. Sveriges representant i förhandlingarna sa innan mötet att han hellre ser att det inte blir något avtal alls än att det blir ett dåligt avtal. Samma inställning har förts fram även från bland annat amerikanskt håll.

Fakta

Välj det område som passar dig bäst. Teckna en gratis prenumeration här.