Kameraövervakning är inte särskilt kontroversiellt för de flesta svenskar. Bara 28 procent anser att det medför stora problem, visar CS/Demoskops senaste undersökning.

Och på Taxi Stockholm har man just den erfarenheten sedan man började sätta in kameror i bilarna för ett drygt år sedan.

– Det jag har hört från våra chaufförer och våra kunder är att det varit mycket positivt. Jag tror att allt som görs för att öka säkerheten och tryggheten får ett bra gensvar, säger Göran Jaxéus, vd på Taxi Stockholm.


Gillas inte på arbetsplatsen

När det gäller kameror på arbetsplatserna slår annars de flesta svenskar bakut, endast 20 procent är positiva till att ha kameror där.

Däremot vill allmänheten gärna ha kameror på ställen som varuhus, vid skolor och dagis och i parkeringshus.

Inte heller Göran Gräslund, generaldirektör på Datainspektionen är överraskad.

– Men de flesta har en gräns och det ska man var medveten om. Trots att de flesta våldsbrott begås i hemmet är det flesta inte beredda att ha en kamera där, säger Göran Gräslund.

När det gäller elektronisk övervakning är de flesta svenskar negativa men nära hälften, 45 procent, kan ändå tänka sig att ge polisen utökade möjligheter.

– Kamerorna ser en på platser där man redan är utsatt för andras ögon, men den elektroniska kommunikationen är mer privat, säger Göran Gräslund.

Positiva till trafikdatalagen
Samtidigt är de flesta svenskarna positivt inställda till den nya trafikdatalag som EU beslutat om och som drivits på av bland annat justitieminister Thomas Bodström.

Elektronisk övervakning för att komma åt organiserad brottslighet är en klar majoritet av svenskarna positiva till och de flesta kan också tänka sig att övervaka den elektroniska kommunikationen för personer dömda för sexualbrott.

Men generell övervakning av e-posttrafik för att komma åt brottslighet godtas inte av svenskarna.