I somras började Adobe hänvisa köpare av tunga program som Indesign, Illustrator, Photoshop och Acrobat till molntjänsten Creative Cloud. Med ett abonnemang kan kunden välja vilka program som ska laddas ner och sedan betala en fast månadskostnad i stället för att betala tusentals kronor för en vanlig licens. Enligt Adobe har satsningen fallit ut väl och företaget uppger att minst 300 000 kunder har hakat på den nya tjänsten.

– Målet är att få över alla kunder till prenumerationstjänsten, men det är givetvis något som får ta sin tid, säger Alan Banks, Adobes vd för den Nordeuropeiska organisationen.

För att göra prenumerationstjänsten mer attraktiv ger Adobe molnkunderna första tjing på nya funktioner och uppgraderingar.

– Eftersom de har en nära koppling till den webbaserade plattformen är det mest naturligt att vi rullar ut uppgraderingar först i den kanalen. Dessutom ska vi ha en del produkter som blir exklusiva för de kunderna, säger Alan Banks.

Bland de exklusiva webbprodukterna återfinns exempelvis Edge, som används för html5-animeringar, webbutvecklingsverktyget Muse och Business Catalyst, ett verktyg för innehållshantering.

Hur ställer sig de traditionella återförsäljarna av era hyllprodukter till att ni tar över hela försäljningskedjan?

– Övergången från boxar till webben är oundviklig och i Norden är det redan 80 procent som laddar ner programmen. Sedan ska vi även framöver ska samarbeta med partner som hjälper företagsanvändare, säger Alan Banks.

Fakta

  • Adobes molntjänst för både privatpersoner och grupper på företag använder månadsbetalning i stället för traditionella licenser.

  • Creative Cloud for teams gör det möjligt att synka projekt mellan olika grupper som samarbetari Photoshop, Indesign, Premiere Pro, Flash eller Illustrator. Här ingår 100 GB lagringsutrymme på webben.

  • Grundpriset ligger på 565 kronor per månad för privatpersoner och 620 kronor (exklusive moms) för företag.