För den genomsnittliga abonnenten har det blivit 15 procent billigare att ringa mobilt i år jämfört med året före. De sju senaste åren har priset för samma användare sjunkit med 65 procent. Enligt PTS är Sverige fortfarande dyrt för medelkonsumenten jämfört med de övriga nordiska länderna. För den som ringer riktigt mycket är Sverige dock ett bättre land än grannländerna.

– Det kan bero på att Sverige var tidigt ute med fastprisabonnemang, säger Oscar Homström, marknadsanalytiker på PTS.

Att priserna är lägre i grannländerna för normalkonsumenten tror han beror på strängare reglering när det gäller bindningstider och uppsägningstider.

För mobilt bredband har prispressen varit högre än på mobilsamtal. Mellan första kvartalet 2011 och första kvartalet 2012 sjönk priset med 47 procent för det billigaste alternativet. Nedgången är inte entydig. Enligt PTS beror det på att operatörerna laborerar med sin prissättning. PTS är kritiskt till operatörernas sätt att marknadsföra sina mobila bredbandstjänster som innebär skillnader i de hastigheter som marknadsförs och de som levereras till kund.

När det gäller mobilabonnemang finns det enligt PTS dolda kostnader som startavgifter på samtal som inte sjunker. Dessutom fortsätter operatörerna med minutdebitering, vilket ger högre kostnad än sekundavräkning.

Fakta

En medelanvändare ringer, enligt PTS, 100 samtal och skickar 140 sms per månad.

En storanvändare ringer 900 samtal och skickar 350 sms per månad.