I fredags förra veckan lämnade Glocalnet in en stämningsansökan till Konkurrensverket med anklagelser om att Skanova missbrukar sin ställning som nätägare.

CS kartläggning visar att Glocalnets stämning bara är toppen av ett isberg. I verklighetens bredbandssverige är mängder av svenskar missnöjda.
Ett exempel rör Sten Garmark. I samband med att han flyttade till Mariatorget i Stockholm ville han ha bredbandsabonnemang från Bredbandsbolaget. Än i dag, ett år senare, går det inte att få tjänsten.

Telia ger beskedet att stationen är full. Men då han ringer Telia som potentiell kund är tonläget helt annorlunda.

- Då kan jag få deras bredbandstjänster på stört. Men jag vill inte ha Telia. Jag tycker att tjänsten är dyr och långsam. Det kan säkert vara fullt i stationen, men i så fall är det för att Telia snor åt sig allt, säger han.

- För mig är det här ett tydligt bevis på att Telia har en monopolställning man utnyttjar så mycket det bara går, säger Sten Garmark.

Anklagade nätbolaget
För inte länge sedan anklagade Sydkraft Bredbands vd, Anders Nilsson, Telias nätbolag för att styra sin utbyggnad utifrån Sydkraft Bredbands beställningar av samlokalisering i telestationer. Den uppfattningen delar även Hasse Månsson i Smedstorp.

- Jag var i kontakt med Sydkraft redan 1999-2000 och har bearbetat dem för att få bredband till Ballingslöv. Då det stod klart att Region Skåne tecknat ett avtal med Sydkraft Bredband blev det planerat för utbygnad det fjärde kvartalet förra året. Men bara några veckor före den planerade utbyggnaden hade Telia byggt ut adsl i telestationen, säger han.

Dessutom möttes Sydkraft Bredband av beskedet att det inte finns plats i telestationen, vilket gjorde att Sydkraft i stället fick sätta upp en teknikbod bredvid telestationen.

Problem på fler ställen
Men det är inte bara i Ballingslöv Hasse Månsson har stött på problem. Samma gäller hans nya boendeort Smedstorp på Österlen.

- Tele2 säger att jag ska få adsl så fort man får tillträde till stationen, vilket verkar dröja. Men när man pratar med Telia är tonen varsågod och beställ, säger Hasse Månsson.

Gotländsk erfarenhet
Liknande erfarenhet har Sune Mattsson, som bor på Gotland.

- Jag har haft Tele2 med uppringt modem sedan 1997-1998, men utvecklingen går framåt och jag vill byta till adsl. Då visar det sig att Skanova äger alla platser i stationen och jag får släppa Tele2. Det känns inte bra, utan som kund vill man ju ha valfrihet, säger han.

Nils Nordenstedt flyttade från Stockholm till Smålandsorten Bunn. Han fick idén att få Jönköpings kommun att ta delar av potten från statens bredbandspengar till att bygga ut adsl i den station som täcker Bunn.

Det dröjde inte länge innan Telia agerade och byggde ut i stationen. I dag är den enda valmöjligheten Telia.

- Jag sitter uppbunden i arton månader utan alternativ. Det känns som att Skanova agerar först då konkurrenterna börjar röra på sig för att slå undan benen på konkurrenterna, säger han.

Ramavtal i Jämtland
Samma erfarenhet har Harry Tängmark, som bor i Jämtland som omfattas ett ramavtal Teracom har vunnit.

- Telia har överklagat allt kring Teracoms ansökningar om bygglov för teknikbodar. I min by bor 100 personer och tidigare har vi mötts av beskedet att Telia inte såg någon potential i att bygga ut, säger Harry Tängmark.

När Teracom inledde sin satsning fick Telias nätbolag rejäl fart. Det är uppenbart att Telia saboterar konkurrenternas utbyggnad, säger han.

CS prenumeranter kan även läsa:

Skanova skyller på ökad efterfrågan

PTS hotar Telia med böter

Fakta

Glocalnet vill att Konkurrensverket ser till att Teliasonera, i linje EU-kommissionens krav i samband med sammanslagningen mellan Telia och Sonera, skapar en separation mellan nätverksamheten inom Teliasonera Network Sales och Teliasoneras övriga svenska verksamhet.

Glocalnet kräver också att Teliasonera inte behandlar Glocalnet annorlunda än sin egen verksamhet vad gäller villkor och servicenivå kring tjänster för adsl-access.