I våras drog Magnus Melander, vd på konsultbolaget B3IT Connect Compute, i gång sin allians för svenska bolag som arbetar inom m2m, kommunikation mellan apparater på internet. Den kallas Swedish m2m Services Enablers – och som namnet antyder handlar det om ”möjliggörare av tjänster”.

När Computer Sweden skrev om alliansen i mars i år var den precis nystartad och hade sex medlemmar. Sedan dess har ytterligare två namn tillkommit – bland annat Springworks som med sin lösning vänder sig till fordonsindustrin, och som kammade hem priset som årets m2m-leverantör på tidningen Mobils stora branschgala.

Magnus Melander konstaterar att fyra av de fem nominerade bolagen är medlemmar i hans allians.

– Att det över huvud taget fanns en kategori för m2m visar hur mycket som hänt det senaste året. Ett annat exempel är när Teliasonera hade sitt m2m-symposium i höstas, det var en avsevärt större grej än första gången de körde det.

Syftet med alliansen är att uppmärksamma de system som krävs för att m2m ska kunna utnyttjas på ett effektivt sätt. Nu står Magnus Melander i färd med att göra en större uppgradering av alliansen. Han säger att de för diskussioner med åtta bolag, vilket skulle innebära en fördubbling av styrkan.

– Vi står inför en utökning, vi samlar in information om företag och närmar oss en punkt där vi kan öka antalet.

Det rör sig om små och specialiserade bolag. Specialisering är ett nyckelbegrepp när det gäller m2m, anser Magnus Melander.

– Bolag i det här området som inte är specialiserade på en bransch eller en pryl har ingen framtid, säger han.

För att m2m ska nå sitt genombrott krävs att kunderna och inte bara branschen förstår nyttan med lösningarna. Här sker framsteg hela tiden.

– Fler och fler beslutsfattare visar intresse och it-chefer säger att de vill sätta upp en m2m-plan, säger Magnus Melander.

En annan viktig fråga för m2m-marknaden är att få loss offentliga rådata. I mars var Magnus Melander upprörd över att regeringen och myndigheterna är så sena när det gäller att leva upp till psi-direktivet som handlar om vidareutnyttjande av information från den offentliga sektorn. Också här har det hänt en hel del under året som gått.

– Det har rört sig framåt, främst eftersom det blivit ett så hårt tryck på offentliga verksamheter. Stockholm är ett riktigt bra exempel som släppt ut väldigt mycket viktiga data inom transport, byggnation och miljö. Även hälso- och sjukvårdsbranschen har gjort förbättringar.

– De åren vi sjabblade bort är bakom oss. Det gick sex sju år då det inte hände någonting, men det här året tror jag vi minns när vi ser tillbaka.

Fakta

50 miljarder enheter tros vara ansluta till m2m 2020.

Uträkningen är gjord av Ericsson. Exempel är varuautomater som meddelar när de behöver påfyllning.