Tidigare i höst vann kollektivtrafikföretagens utvecklingsbolag Samtrafiken upphandlingen av en ny mobilbetalningsplattform till Storstockholms Lokaltrafik, SL. Men upphandlingen överklagades av företaget Seamless, som var nära att vinna den.

Det hela har lett till att SL nu skriver ett temporärt avtal med företaget Payex, som ska ta hand om köpen av SLs mobilbiljetter. Avtalet kommer att sträcka sig över ett år.

– Samtrafiken har själv sagt att de inte hinner med en leverans till den 1 februari , säger Bengt Stenberg, sektionschef på SL.

– Det har varit svårt för dem att komma i gång som en följd av överklagandet. Det var bra att de sa till i tid.

Utan det temporära avtalet hade SL riskerat att stå utan möjlighet att sälja sms-biljetter.

Den 31 januari slutar teleoperatörerna att tillhandahålla betal-sms, och den metod som kunderna i dag använder för att betala sms-biljetter försvinner.

– Det handlar förstås om ett kundperspektiv. Vi måste kunna sälja sms-biljetter, säger Bengt Stenberg.

Enligt honom ska priset och detaljerna i den nya, temporära upphandlingen, vara ungefär de samma som i den nu överklagade.

CS har tidigare rapporterat att SLs kostnad per sms-biljett blir sju procent av försäljningskostnaden.

– Affärsmässigt liknar det här den ursprungliga upphandlingen. Egentligen finns inga stora skillnader och vi är väldigt nöjda, säger Bengt Stenberg.

– Sedan finns det skillnader på detaljnivå, men det hade jag ändå inte gått in på.

Det temporära kontraktet sträcker sig från 1 februari 2013 till 1 februari 2014. Precis som tidigare är det företaget Mobill som ska leverera tekniken.