Amerikansk processorleverantörer som Intel, AMD och IBM kan framöver räkna med att få konkurrens från europeiska tillverkare. Det hoppas i alla fall EU-kommissionären Neelie Kroes som under ett tal i början på veckan propagerade för "Airbus for chips".

– Vägen mot framgång är ett gränslöst samarbete enligt samma modell som flygprojektet Airbus. En digital Airbus eller Airbus för chipp skulle vara intressant, säger Neelie Kroes, kommissionär för EUs digitala dagordning.

Airbus Industrie började som ett konsortium av tre västeuropeiska flygplanstillverkare för att tävla mot framgångsrika amerikanska företag såsom Boeing, Lockheed och McDonnell Douglas.

– Det digitala samarbetet behöver inte ha samma upplägg som Airbus men poängen är att man måste ha en övergripande samordning för att uppnå framgångsrika resultat inom processortillverkningen.

Problemet är bara att det i dagsläget inte finns någon stark, europeisk aktör inom processorområdet och under senare tid har branschen till och med försvagats. European Semiconductor Industry Association, ESIA, uppger att de europeiska tillverkarna har minskat sin försäljning med 14 procent under det senaste året.

Bland de europeiska tillverkarna är det bara ST Microelectronics som hamnar på tio-i-topplistan över de största processortillverkarna enligt analysföretaget IC Insight.