En grupptalan har lämnats in mot Instagram över företagets kontroversiella användarvillkor som uppdaterades förra veckan. I stämningsansökan anklagas Instagram för att kränka användarnas äganderätt och samtidigt bryta mot de befintliga användarvillkoren.

Stämningen lämnades först in av en enskild användare till en domstol i Kalifornien, men uppger att det finns tiotusentals medlemmar i den delstaten som drabbas av de nya användarvillkoren.

I måndags förra veckan meddelade Facebookägda Instagram att företaget kommer att ändra i användarvillkoren. De nya användarvillkoren antyder att Instagram förbehåller sig rätten att sälja annonser som baseras på de bilder som användarna laddar upp. Något som orsakade en storm av kritik.

De nya användarvillkoren som publicerade förra veckan är planerade att verkställas den 16 januari, men efter den stora kritiken backade Instagram några dagar senare och uppger att företaget kommer behålla de tidigare villkoren.

Stämningen i Kalifornien lämnades emellertid in efter att Instagram backade från företagets ursprungliga planer. Stämningen hävdar att även de befintliga villkoren behåller äganderätten över en användarens bilder om användaren stänger sitt konto på tjänsten.

Advokatbyrån som handhar stämningsansökan hoppas upphäva delar av användarvillkoren så att användarna återfår full äganderätt av de bilder de laddar upp till tjänsten.

En talesperson för Facebook uppger att stämningen saknar grund och kommer att kämpa emot anklagelserna.

IDG News