– Jag var ute mycket och spelade onlinespel och då fick jag kontakt med många unga, me st killar, berättar Josefine Wahlberg, vd på Jiddr.

– Efter ett tag började de prata om sina problem. Det kunde vara självmordstankar, panikångest eller problem med tjejer.

Hon frågade dem om de inte hade några vuxna att tala med men de hade inte tid och Bris var för seriöst – så allvarliga var inte deras problem, tyckte de.

– Ändå satt jag och chattade med dem och svarade på frågor i timmar.

Parallellt jobbade hon på ett företag som tog fram en prat-app med syfte att låta folk kunna diskutera med varandra i samband med tv-program som sportevenemang eller Melodifestivalen.

Möjligheterna med att kunna prata i grupp genom något så enkelt som en app satte fart på tankarna och idén till Jiddr kom upp. Ett samtalsforum där unga kunde mötas och ventilera sina funderingar både med varandra och med vuxna.

Jiddr drog i gång strax före jul och fungerar så att det finns ett antal förutbestämda ämnen varje dag mellan klockan 16 och 22.

– Ja, det är som en tv-tablå, kan man säga. En timme handlar kanske om relationer, nästa om hur det är att ha en förälder som dricker.

Samtalen leds av olika värdar, vuxna som delar ut ordet till deltagarna. Parallellt går det också att skriva i forum på nätet med vuxna som moderatorer. Värdarna ska vara goda förebilder och organisationer som Polisen, Barnombudsmannen, Mattecentrum, Trygga Barn och Maskrosbarn har redan hakat på.

– Vi hoppas också få med kända personer som komiker, sportstjärnor och skådespelare. Vi har hört oss för och mött ett stort intresse. Det är väldigt enkelt att delta även för dem – det det spelar ingen roll om de är utomlands eftersom de är med via appen.

Jiddr handlar inte alls om teknik, det är en social mötesplats för unga, ett diskussionsforum och en plats att få stöd. Ändå hade den aldrig kommit till stånd utan appen.

– Nej, det var just den möjligheten – att enkelt kunna ordna samtal – som gjorde det. Annars hade det blivit en stödorganisation för unga som Bris. Och det finns ju redan.

Fakta

Jiddrs devis är: ”Ibland mår man dåligt. Ibland är man glad. Ibland är det mycket i skolan.” Jiddr är en samtals-chatt via en app som laddas ner i Itunes eller Android. I chatten finns alltid en vuxen värd som ska vara en bra förebild. Alla som är inloggade i chatten hör när värden pratar. Vill man säga något kan man plinga på värden som sedan delar ut ordet till dem som plingat. Man kan också vara med och lyssna utan att prata.