1. Ubuntu Phone OS

Så sent som förra veckan presenterades den nya Ubuntuvarianten för smartmobiler av utvecklarföretaget Canonical. Enligt Canonicals grundare Mark Shuttleworth börjar de levereras under fjärde kvartalet eller senast första kvartalet nästa år.

Vägen ut på marknaden för Ubuntu Phone OS ska gå via partnerskap med olika smartmobiltillverkare, enligt Mark Shuttleworth. Hittills har ingen speciell tillverkare pekats ut. Under presentationen visades den dock upp i en Samsung Galaxy Note-mobil.

Ubuntu är en Linuxdistribution som används av många stora organisationer som operativsystem för stationära pc, servrar och superdatorer och finns även i en speciell version för uppkopplade tv-apparater.

– Om mobilen dockas får du tillgång till Ubuntus desktopmiljö med möjlighet att använda Windowsprogram. Företag och organisationer som redan administrerar tusentals pc och servrar med Ubuntu kan nu administrera även smartmobilerna med hjälp av samma verktyg, säger Mark Shuttleworth.

2. Sailfish OS

En ny mobilplattform reser sig upp ur spillrorna från Nokias och Intels nedlagda Linuxplattform Meego. När Nokias och Intels satsning kraschade 2011 fick det team som utvecklade Nokias Meegomobil N9 sparken. Delar av gruppen bildade det nya företaget Jolla för att vidareutveckla mobilplattformen med hjälp av de delar av Meego som fanns tillgängliga som öppen källkod.

I slutet av november presenterades resultatet: plattformen Sailfish. Den ska bli tillgänglig i smartmobiler – oklart från vilka leverantörer – före sommaren.

Fokus hittills för Sailfish OS har legat på utvecklad multitasking, de enkla och effektiva navigeringsmöjligheterna och på det förfinande användargränssnittet.

När man väljer ny bakgrundsbild i Sailfish anpassar sig menyer och annnat i användargränssnittet automatiskt till bildens färgskala.

Jolla säger att Sailfishanvändarna också kommer att kunna köra vanliga Androidappar. Precis som med Ubuntu är Jollas ambition att bygga ut plattformen för många olika typer av uppkopplade enheter, allt från surfplattor till tv-apparater.

Jolla uppger sig ha samarbeten med ST-Ericsson, finska mobiloperatören DNA och en kinesisk distributör.

3. Firefox OS

Plattformen kommer från webbläsarföretaget Mozilla och är den av de fyra uppstickarna som åtminstone för tillfället tycks ha bredast uppslutning bland mobilleverantörer och operatörer.

Den kinesiska tillverkaren ZTE uppges tillsammans med operatören Telefónica redan vara på gång med tillverkning av Firefoxmobiler. De ska lanseras i flera i länder med start i Brasilien inom de närmaste månaderna. En lång rad andra stora mobiloperatörer som tröttnat på Apples och Googles mobildominans har också uttalat intresse för satsningar på Firefox OS.

Mozilla släppte häromveckan en Firefox OS-simulator för utvecklare som vill testa appar för den nya rakt igenom html 5-baserade mobilplattformen.

4. Tizen

Linuxplattform för smartmobiler backas upp av bland andra Samsung och Intel. Enligt japanska medieuppgifter planerar Samsung att lansera flera Tizenbaserade smartmobiler i år, eventuellt även en Tizenvariant av flaggskeppsmobilen Galaxy S3.

Tizenanvändare kan även köra Androidappar och appar utvecklade för Samsungs eget mobiloperativ Bada.