Google investerar 200 miljoner dollar, motsvarande 1,3 miljarder kronor, i ett vindkraftverk. Investeringen är en av Googles hittills största inom förnyelsebar energi, efter att sökmotorjätten plöjde ned 280 mijloner dollar i elbolaget Solar City år 2011.

Med den senaste investeringen blir Google delägare i Spinning Spur Wind Project i Oldham County i Texas, som producerar drygt 160 megawatt och som drog igång förra månaden. Anläggningen har 70 vindturbiner och kan förse motsvarande 60 000 hushåll med elkraft. Den nuvarande ägaren, EDF Renewable Energy, fortsätter driva anläggningen och förblir delägare vid sidan om Google.

– Vi letar efter projekt som i likhet med Spinning Spur ger tillgång till förnyelsebar energi och som stärker den lokala ekonomin. Det handlar om att göra smarta investeringar med bra avkastning utifrån riskerna som gör att vi kan investera i en bred portfölj av tillgångar, säger Kojo Ako-Asare, som är talesperson för Googles finansdivision, till IDG News.

Sedan 2010 har Google investerat i 10 andra bolag inom förnyelsebar energi, som tillsammans producerar mer än 2 gigawatt. Kapaciteten motsvarar vad som krävs för att förse en halv miljon amerikanska hushåll under ett år.

Google har även som mål att förlägga alla datacenter i anslutning till elkraftverk som kan förse dem med förnyelsebar energi och köper stora mängder elkraft från vindkraftverk. Bland annat så har företaget ett 20-årigt leveransavtal med elbolaget Next Era som förser Googles datacenter i Iowa och Oklahoma med energi.