Aaron Swartz dog för egen hand i sin lägenhet i New York på fredagen, enligt MITs tidning The Tech som var först att rapportera om det inträffade.

Swartz var välkänd som politisk aktivist i internetrelaterade frågor, bland annat var han inblandad i skapandet av Creative Commons-licensen och i kampanjen mot lagförslagen Sopa och Pipa. Som 14-åring var han medförfattare till första versionen av rss-specifikationen och han var del av det företag som fick communitysajten Reddit att växa.

Vid sin död var Aaron Swartz brottsmisstänkt för bland annat dataintrång och bedrägeri, för att enligt anklagelsen ha laddat hem och avsett sprida miljontals artiklar från MITs forskningsarkiv JSTOR. En fällande dom hade kunnat resultera i ett 35-årigt fängelsestraff och 1 miljon dollar i böter.

I ett uttalande som publicerats på nätet lägger Aaron Swartz familj en del av skulden till hans död på MIT och åklagarmyndigheten i Massachusetts.

"Aarons död är inte bara en personlig tragedi. Det är resultatet av ett rättsystem fullt av hot och åklagare som går för långt", skriver famliljen.

Juristprofessorn Lawrence Lessig, nära vän till Aaron Swartz, skriver upprört på sin blogg att myndigheterna varit oproportionerligt aggressiva:

"Ända från början har myndigheterna arbetat så hårt de kan för att framställa det Aaron gjort på ett så extremt och absurt sätt som möjligt."

"Den som säger att det går att tjäna pengar på en bunt vetenskapliga artiklar är antingen en idiot eller en lögnare."

MIT har meddelat att universitetet ämnar utreda sin roll i den juridiska tvisten och i förlängningen i Aaron Swartz död. Under söndagen angreps och hackades MITs webbsida av aktivister under "Anonymous"-flagg.