Raspberry Pi är framför allt utvecklad som ett verktyg för den som vill lära sig programmera på hårdvarunivå. Datorn ser ut som ett litet kretskort och har inte ens ett hölje men så kostar den också bara 450 kronor inklusive nätverkskort och frakt till Sverige.

Nu uppger Raspberry Pi Foundation att man tror sig ha sålt nära en miljon datorer sedan lanseringen förra året trots att Raspberry Pi bara har ett par olika försäljningskanaler.

Enligt Raspberry Pi Foundation har datorn bidragit till ett ökat intresse för hobbyprogrammering där användarna använder sig av öppen källkodsverktyg och operativsystem som Fedora, Debian and Arch Linux.

Förespråkarna för den lilla apparaten berättar om hur de använder den som ordbehandlare, surfmaskin eller rentav som billiga mediaspelare.
– Den yngre generationen har visat ett stort intresse för att lära sig hur program är uppbyggda och datorn har bidragit en enorm tillväxt av hobboprodukten även på andra områden, säger Eben Upton, en av Raspberry Pi Foundations grundare.

Det stora intresset för Raspberry Pi har lett till att man förra året slog upp dörrarna till en programbutik för produkten där utvecklare kan lägga upp sina egna alster, spel och program.

Fakta

Raspberry Pi är en liten dator som säljs utan något hölje. Datorn fick stor uppmärksamhet tack vare sitt låga pris och storleken, den är inte större än ett kreditkort. Den är utvecklad med lärande i åtanke av organisationen Raspberry Pi Foundation.