– Bodströmsamhället är inget bra ord, sa miljöpartisten Gustav Fridolin, för vad händer efter valet i höst?

Alla var överens om att den borgerliga alliansens justitieministerkandidat, folkpartisten Johan Pehrson, är lika mycket Storebror som socialdemokraten Thomas Bodström.
Oscar Swartz, grundare av internetföretaget Bahnhof och numera bloggande journalist, presenterade sin rapport på näringslivets bokförlag Timbro. Timbro är förstås höger, men när det gäller personlig integritet följer partierna inte den vanliga höger-vänsterskalan.

Moderat och vänster i mitten
– Övervakningspartierna är socialdemokraterna, folkpartiet och kristdemokraterna, de starkaste motståndarna till övervakning är centern och miljöpartiet och i mitten hittar vi den ovanliga kombinationen av moderaterna och vänsterpartiet, sa Oscar Swartz.

Och så finns det nystartade Piratpartiet som inte bara försvarar nätpirater utan också är de hårdaste motståndarna till övervakning.

Oscar Swartz presenterade sin rapport genom att visa Thomas Bodströms kommentarer från Aktuellt. Han stegade sig igenom Jarl Alfredius intervju och visade punkt för punkt hur Bodström undvek huvudfrågan.

Den som inte har läst på ordentligt kan tro att det bara handlar om buggning av personer som är misstänkta för grov brottslighet.

Grova brottslingar
Frågar man Thomas Bodström varför han vill att operatörerna ska spara all e-postkommunikation pratar han om buggning av grova brottslingar.

Till presentationen av Swartz rapport hade Timbro bjudit in miljöpartiets riksdagsman Gustav Fridolin och journalist­förbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén.
– Journalistförbundet har försökt skapa debatt i flera år, sa Hulthén, men tidningarna har inte hakat på.

Bugga tidningsredaktioner
Hon räknade upp grundlagsändringar och ändringar i sekretess­lagen och registerlagen som har inskränkt den traditionella öppenheten i svensk förvaltning. Samtidigt krymps utrymmet för dissidenter. Bodström vill göra det lagligt att bugga tidningsredaktioner. 
– Då har vi inget meddelarskydd längre, konstaterade Hulthén.

Meddelarskydd är medborgarnas rätt att lämna upplysningar till pressen med garanterad anonymitet.
– Hade de här förändringarna föreslagits för tjugo år sedan hade det stått fullt med demonstranter utanför riksdagshuset. Från yttersta vänstern till yttersta högern, sa Oscar Swartz.
Ande