Under tisdagen har nyheten om att SVTs kanaler läggs ut i sin helhet på nätet fått stor uppmärksamhet. Inte minst på grund av att Radiotjänst tar livesändningarna av hela kanaler som intäkt för att kunna lägga tv-avgift också på surfplattor och datorer, som CS kunde berätta.

Utökningen av avgiften följer av att radio- och tv-lagen 2007 skrevs om så att den omfattar alla apparater som kan ta emot hela kanaler. Men Eva Hamilton, vd på SVT, menar att det inte spelar någon roll att just SVT börjar med sändningar på nätet.

– Det måste inte vara SVTs kanaler, redan nu ligger ju fyrans kanaler ute och vi ser att rekvisitet från lagstiftaren är uppfyllt. Samtidigt ser vi inte att det kommer att bli en stor radikal förändring av någonting. 95 procent av svenska folket har redan en tv-apparat så det kommer inte att finnas en förfärligt massa människor som nu kommer att bli betalningspliktiga.

SVTs kanaler är på väg live ut på nätet vare sig SVT sänder dem själva eller inte. Det tillsammans med bättre avtal om rättigheter är största orsaken till att börja med sändningar av hela kanaler på nätet just nu.

– Vi vet att Telia, Com hem och Magine är på väg ut, säger Eva Hamilton.

Den utvecklingen gör att hon tycker att det är dags för SVT att också sända själva på nätet.

– När andra går ut med våra kanaler på nätet finns det ingen anledning för oss att inte göra det.

Men även bättre avtal när det gäller rättigheter att sända inköpta program på nätet är viktiga. Under de senaste åren har SVT i allt större omfattning kunnat visa bland annat internationella serier i sin playtjänst. Men de nya livekanalerna kommer också i fortsättningen att drabbas av uteblivna program på grund av rättighetsproblem. Främst räknar Eva Hamilton med att det är stora internationella sportsändningar som kommer att drabbas.

– Det kommer att bli svarta hål på sina håll, men de är så få att de blir en meningsfull kanal, säger Eva Hamilton.