En ny fransk lag som tvingar tillverkare att dela med sig av dokumentation om drm-skydd till konkurrenter har nu antagits av det franska parlamentet.
Lagen har uppmärksammats eftersom den exempelvis kan tvinga Apple att dela med sig av information om hur deras drm-skydd Fairplay som används i Itunes Music Store fungerar.
Apple har varit mycket återhållsamma med att ge ut information om hur Fairplay fungerar och har endast licensierat tekniken till Motorola för användning i en mobiltelefonmodell.
Innehåller undantag
Analytiker har befarat att om lagen skulle godkännas i Frankrike skulle Apple förmodligen lämna marknaden hellre än att dela med sig av information om hur tekniken fungerar, men efterhand har lagförslaget urholkats och den färdiga lagen innehåller undantag som kan blidka Apple.
Lagen är intakt i den bemärkelse att alla tillverkare måste dela med sig av information om hur drm-skydd fungerar till konkurrenter som vill utveckla kompatibla system som kan interagera. Ett nytt departement ska inrättas för att handlägga ärenden och se till att tillverkarna besvarar förfrågningar.
Däremot ger lagen rätt till tillverkare att förhindra offentlig publicering av hur skyddet fungerar om tillverkaren kan argumentera för att offentlig kännedom kan underminera säkerheten kring skyddet.
Problem för Linux
Enligt företrädare för öppen källkodsorganisationer innebär undantaget att lagen sätter käppar i hjulet för hela öppen källkods-världen.
Om en tillverkare får stöd för att uppgifterna om drm-skyddet inte får spridas innebär det att skyddet inte kan användas i program med öppen källkod eftersom detaljerna avslöjas om källkoden publiceras.
Den som bryter mot förbudet och offentliggör informationen riskerar upp till tre års fängelse och 300 000 euro, cirka 2,8 miljoner kronor, i böter.
Lagen kan även tolkas till att program för uppspelning av dvd-filmer med öppen källkod kan vara olagliga eftersom dessa innehåller kod för att avkoda den krypterade informationen på en dvd-skiva.
Innan lagen träder i kraft ska den undertecknas av Frankrikes president.
Ett av oppositionspartierna, Socialisterna, har dock hotat med att anmäla lagen till Frankrikes konstitutionella råd som i så fall får ta ställning till om lagen strider mot grundlagen. Om så är fallet kan den omdebatterade lagen försenas ytterligare.