Storstockholms Lokaltrafik, SL, sålde 10 miljoner sms-biljetter förra året. Nu får de köpen inte längre vara anonyma. Senare idag öppnar bolaget för registrering av kunder som vill fortsätta att köpa sms-biljetter. Även Västtrafik planerar att slå på sitt nya system under veckan. Såväl Västtrafik som SL har valt att inte använda Wywallet, mobiloperatörernas eget system för sms-betalningar. I stället sätter de upp egna plånböcker för den som vill resa kollektivt och betala med sms.

Det betyder att alla SLs och Västtrafiks resenärer med sms-biljett i fortsättningen måste registrera sig hos trafikbolagen, och det är bråttom. Redan på fredag i nästa vecka slutar det gamla sms-systemet att fungera. Samtidigt sätts det nya systemet som upphandlats från Payex igång.

– Det har varit kort varsel för det här och det har att göra med överklagningsprocessen för den upphandling som vi gjort, säger Jesper Petersson som är pressansvarig på SL.

Både SL och Västtrafik uppmanar resenärerna att registrera sig på webben i förhand, men det finns även ett system för att registrera sig via sms i mobilen. Det nya systemet innebär också att avgiften för biljetten inte hamnar på mobilräkningen som tidigare. I stället måste den betalas via faktura eller ett betalkort som ansluts till SLs eller Västtrafiks tjänst.

Betalning via mobilräkningen kommer bara att finnas via de fyra stora mobiloperatörernas egen mobilplånbok Wywallet som inte har avtal med varken SL eller Västtrafik. Mobiloperatörerna försöker få så många som möjligt att registrera sig hos dem via sms-kampanjer riktat mot sina existerande kunder. Operatören Tre går längst och ansluter alla som använder sms-betalningar automatiskt till Wywallet om kunden inte väljer att tacka nej.

Wywallet själva vill inte säga något om hur många registrerade kunder de har sedan tjänsten öppnade i juni.

– Men vi märker nu att det är allt fler som väljer att registrera sig, säger Adam Hasslert som är marknadschef på Wywallet.

Som komplement till sms-kampanjerna kommer företaget också gå ut med reklamkampanjer på stan. Dock bara i Skåne där lokaltrafiken valt Wywallet som leverantör av sms-biljetter.

– I Stockholm och Göteborg väljer vi att inte gå ut eftersom lokaltrafikbolagen valt en annan lösning och vi tror att det kan bli extra rörigt om vi gör en kampanj samtidigt, säger Adam Hasslert.

Fakta

Bakgrunden till att den som betalar med sms ska registreras är penningtvättslagen, som trädde i kraft redan 2009. Lagen syftar till att förhindra penningtvätt och finansiering av terrorism och organiserad brottslighet, till exempel genom att pengar slussas via kontantkort och betaltjänster. Sedan 2010 innefattar lagen även mobiloperatörerna.

Första februari i år flyttar Telia, Tre, Telenor och Tele2 över sina betaltjänster via sms till den gemensamma elektroniska plånboken WyWallet.