– It-yrkena är de allra hetaste på arbetsmarknaden tillsammans med ingenjörerna. Det är inom dessa områden där jobbchanserna är störst under 2013 men även för de kommande fem till tio åren, säger Håkan Gustavsson om den statistik som framgår av rapporten ”Var finns jobben 2013”.

Sammanlagt räknar Arbetsförmedlingen med att 25 000 arbetstillfällen kommer försvinna från svensk arbetsmarknad under 2013, jämfört med de 7000 jobb som tillkom ifjol. Det är med andra år ett dystert år många sektorer går tillmötes.

Det vi ser nu är lite av en favorit i repris av 2008, förklarar Håkan Gustavsson. Det är ett stort jobbtapp inom industrin, samtidigt som en del arbetstillfällen flyttar utomlands. Det som står sig fortsatt starkt är konsulttjänster och utveckling, vilket i sin tur gör att it-branschen går mot strömmen om man ser till antalet tillgängliga tjänster.

– It-jobben kommer öka med mellan 2000 och 3000 under året. De som är specialiserade och kvalificerade inom it, såsom mjukvaruutvecklare, it-arkitekter och testare, har väldigt lätt att få jobb. Arbetsmarknaden för it-support, it-tekniker och drifttekniker är däremot mer dämpad, med ett oförändrat antal arbetstillfällen de närmaste tolv månaderna.

Även nyutexaminerade har relativt goda möjligheter att få jobb.

Ett kritiskt problem är att it-sektorn lider fortfarande av bristen på antalet personer som väljer att utbilda sig på området. Utbudet är långt ifrån att matcha efterfrågan, konstaterar Håkan Gustavsson.

– Nu är det ett gyllene tillfälle att hoppa på en it-utbildning, eller för den som saknar gymnasiekompetens, att läsa in komvux. Det är ett bra sätt att övervintra i en tuff arbetsmarknad. Men även som jobbar inom andra sektorer och har mod och intresse att söka sig vidare in i it-branschen borde göra det nu.

Fakta

Bergsarbetare, gruva
Mjukvaru- och systemutvecklare
Ingenjörer och tekniker inom gruvteknik och metall
Civilingenjörer, gruvteknik och metallurgi
IT-arkitekter
Civilingenjörer, bygg och anläggning
Läkare
Civilingenjörer, elkraft
Soldater
Förskolelärare
Kockar
Lastbilsmekaniker
Byggnadsplåtslagare
VVS-ingenjörer
Operationssjuksköterskor
Testare och testledare
sjuksköterskor, psykiatrisk vård
Byggnadsingenjörer och byggtekniker
Sjuksköterskor inom akutsjukvård
Maskinbefäl, fartyg

...och här finns det överskott:
Matroser
Fotografer
Journalister
Vårdbiträden
Lagerarbetare
Försäljare, dagligvaror
Vaktmästare
Försäljare, fackhandel
Informatörer
Fordonsmontörer
Barnskötare
Truckförare
Montörer, metall-, gummi- och plastprodukter
Administratörer och sekreterare