Research in Motions Blackberrymobiler har aldrig fått något genomslag i Sverige trots upprepade satsningar från det kanadensiska företaget. I stora delar av resten av världen var smartmobil länge synonymt med Blackberry, vare sig du valde kontantkort eller hade telefonen genom företaget. Sedan kom Iphone och Android och vände upp och ned på mobilmarknaden. För RIM har det inneburit ett tapp lika allvarligt som det Nokia går igenom.

I dag har RIMs smarttelefoner en marknadsandel på knappt 5 procent globalt och företaget finns inte längre med bland de fem största mobiltillverkarna. Andelen kan jämföras med Androids drygt 65 procent och Iphones 21. Än värre ser siffrorna ut om man tittar på nyförsäljningen på den tidigare starka amerikanska marknaden. I höstas rapporterades det att den marknadsandelen är nere på 1,6 procent, mindre än Windows Phone och bara lite bättre än Samsungs eget Bada.

Senaste kvartalet sålde RIM 7,7 miljoner mobiler världen över, enligt analyshuset IDC. Det inebär en minskning på 38 procent jämfört med samma kvartal för två år sedan. Under den tiden har den globala marknaden för smarta mobiler i det närmaste fördubblats.

BB10 har mötts av lovord från dem som har testat förhandsversioner. Bland annat anses Blackberry nu vara i kapp konkurrensen när det gäller webbläsare och förmågan att hantera webbsidor skrivna i html5, en tidigare akilleshäl. Även i utformningen av mobilerna närmar sig företaget konkurrenterna. Den närmast ikoniska designen med tangentbord för tummarna finns visserligen kvar i vissa modeller, men i centrum står en modell med bara en stor pekskärm och små skillnader från det som syns från Apple och tillverkare av Androidmobiler.

Trots större intresse för webbläsaren så vet RIM att fokus fortfarande ligger på appar. Det senaste året har företaget lagt ned stora summor på att få utvecklarna intresserade av BB10. Vid sidan av att ge bort 8 000 utvecklarenheter med det nya operativsystemet och 25 000 exemplar av surfplattan Playbook har företaget också gått ut med ekonomiska garantier för dem som utvecklar för företagets appbutik.

För att över huvud taget ha en chans i den hårda konkurrensen med Android och Iphone satsar RIM på att det ska vara så enkelt som möjligt för utvecklare att ta med sig kod gjord för de plattformarna också till Blackberry. För att locka har Alec Saunders, företagets chef för utvecklarkontakter, ordnat flera så kallade Portathon där utvecklare fått betalt för varje app som anpassats för BB10.

Frågan nu är om det nya systemet är tillräckligt för att stärka RIMs chanser att komma tillbaka på mobilmarknaden. Företaget har lovat att det ska komma sex modeller med BB10 under året och att de ska finnas i alla prissegment. Men så gott som alla bedömare tror att det kommer att bli mycket tufft för företaget.

Den senaste tiden har ryktena kring företaget intensifierats. Förra veckan pekades kinesiska datortillverkaren Lenovo ut som en möjlig kandidat för att köpa företagets tillverkning av mobiler.

Samtidigt har vd:n Thorsten Heins pratat om möjligheten att RIM ska ägna sig enbart åt att utveckla och sälja sin mjukvara. Det innebär i så fall inte bara BB10 med tillhörande system för att styra ett företags alla telefoner och företagets system för e-post.

I paketet finns också QNX Systems som RIM köpte för några år sedan och vars operativsystem ligger till grund för nya BB10. Det företagets mjukvara finns redan i allt från bilar till varuautomater. Kanske kan det ge RIM möjligheter i en allt mer uppkopplad framtid om BB10 inte skulle vara den frälsare som företaget hoppas på.

Fakta

  • 2012 Januari Duon Jim Balsillie och Mike Lazaridis avgår och lämnar vd posten till Thorsten Heins.
  • 2012 Mars Apple går om RIM också i hemlandet Kanada
  • 2012 Maj Företagets aktiekurs når sin lägsta nivå på åtta år efter att BB10 visats upp
  • 2012 Juni Företaget meddelar att lanseringen av BB10 skjuts upp till januari 2013
  • 2012 Juni RIM meddelar att företaget planerar att göra sig av med 5 000 anställda eller ungefär 30 procent av det totala antalet anställda.
  • 2012 Augusti IBM sägs vara intresserade av att köpa RIMs företagsenhet
  • 2012 December RIM rapporterar att företaget gör en förlust på 114 miljoner dollar på en omsättning av 2,73 miljarder dollar, 47 procent lägre än året innan. Samtidigt rapporterar företaget för första gången en minskning av antalet användare runt om i världen.
  • 2012 December RIM betalar 65 miljoner dollar till Nokia som del i en patentuppgörelse
  • 2012 December Amerikanska Nasdaq meddelar att RIM försvinner från listan över de 100 viktigaste icke finansiella företagen.

Försäljningen (i miljoner enheter) och marknadsandelar (procent) för RIM (enligt IDC):

2012 32,5 ( 4,6)
2011 51,1 (10,3)
2010 48,8 (16,1)
2009 34,5 (19,9)
2008 23,6 (15,6)

Väcka habegär
Företaget måste bli av med öknamnet Crapberry och återigen förtjäna sitt gamla smeknamn Crackberry, ett namn som pekade på hur beroendeframkallande företagets prylar en gång var.

Undgå talangflykt
När alla pilar pekar nedåt är det svårt att behålla de vassaste talangerna. Något som är nödvändigt för den som på egen hand vill utveckla ett system som ska konkurrera med IOS och Android.

Locka utvecklare
Företaget har redan lagt stora summor på att få utvecklare av appar och tjänster att välja BB10 som plattform, men det behövs mer. I dag ligger Android, IOS och Windows Phone högre upp på priolistan för de flesta utvecklare.