Nokias toppmodell Lumia 920 kostar crika 5 500 kronor och har en imponerande kamera med objektiv från Carl Zeiss. Men den väger hela 185 gram och hör därmed till de tyngsta på marknaden. Med modell 820 har man lyckats krympa vikten till 160 gram samtidigt som priset reducerats till 4 000 kronor. Trots det har även denna modell stöd för både 4g och närfältskommunikation, nfc.

Skärmstorleken har dock minskat från 4,5 tum till 4,3 medan upplösningen hamnar på 480x800 punkter i stället för 768x1280. För egen del tycker jag inte detta spelar någon avgörande roll eftersom jag sällan använder telefonen för att titta på video. Lumia 820 har en pigg Snapdragon S4-processor och både spel och övriga program flyter på bra.

Som jag ser det kan nog den här modellen vara ett utmärkt alternativ som företagstelefon och stödet för 4g och nfc gör att den känns framtidssäker för de de som har behov av att använda telefonen som snabbt modem eller börja utnyttja olika typer av nfc-tjänster. Att den sedan klarar av att spela in video i 1080p är bara ett plus.

Tycker man ändå att 4 000 kronor är lite i överkant för en tjänstetelefon har HTC ett intressant alternativ med en modell som kallas Windows Phone 8S och kan ses som lillebror till 8X som kostar cirka 5 000 kronor. Likt Nokias 820 har 8S en Snapdragon S4-processor men man får nöja sig med klockfrekvens på 1 GHz i stället för Nokias 1,5.

Ytterligare en skillnad är att HTCs kamera bara klarar 5 megapixel och videoinspelning på 720p. Men till HTCs fördel kan noteras att den bara kostar 2 900 kronor och väger måttliga 113 gram. En avgörande skillnad är dock att HTC 8S varesig stöder nfc eller 4g vilket kanske inte är så konstigt i denna priskategori.

En annan sak man måste fundera på är om man överhuvudtaget är beredd att satsa på det relativt osäkra kortet som Windows Phone innebär.

Jag tror att många företag känner sig ganska bekväma med detta val, särskilt de som i övrigt använder många produkter från Microsoft. Har man planer på att låta telefonerna fungera som en förlängd arm till bakomliggande serverprodukter är det nog ett bra tänk.

Det som saknas här är dock ett brett utbud av appar jämfört med de som finns till IOS och Android, men även Microsofts appbutik utökas givetvis varje dag. Sedan skulle det ju vara önskvärt om Microsoft fick med sig viktiga tjänster som anpassas till Windows Phone.

Många användare av denna plattform har exempelvis klagat på att SVT Play inte fungerar på en Windowstelefon och samma sak gäller för Telia Play, bankernas nya betalsystem Swish och många liknande tjänster.

Fakta

De nya Windowstelefonerna från HTC och Nokia kan ses som småsyskon till HTC 8X och Lumia 920. HTCs 8S kostar bara 2 900 kronor medan Lumia 820 kostar 4 000 kronor.

Den viktigaste skillnaden mellan de båda är att Nokias modell klarar full hd och har stöd för både 4g och nfc. Den stora prisskillnaden innebär dock att de får samma betyg.

HTC Windows Phone 8S
Betyg (1-5)
Storlek/form: 5
Användarvänlighet: 4
Prisvärdhet: 4
Funktioner: 3
Känsla: 3
Medel: 3,8

Nokia Lumia 820
Betyg (1-5)
Storlek/form: 3
Användarvänlighet: 4
Prisvärdhet: 4
Funktioner: 4
Känsla: 4
Medel: 3,8