Blackberry Z10 och Blackberry Q10 är namnen på de två nya telefonerna från det Kanadensiska företaget. Q10 är den klassiska Blackberryluren med ett fullt fysiskt qwerty-tangentbord. Z10 är modellen med stor pekskärm och virtuellt tangentbord som mer påminner om konkurrenternas modeller med IOS och Android.

Båda telefonerna använder företagets nya operativsystem Blackberry 10 som bygger på QNX, realtidssystemet RIM köpte 2010. RIM finns för övrigt inte längre, företaget byter i samband med lanseringen namn till Blackberry.

En central funktion i Blackberry 10 är Hub. Där samlas alla meddelanden i telefonen, inte bara e-post utan även sociala nätverk, kalendern och chattprogram. I Hub går det också att sortera all information efter olika kontakter som får var sin presentationssida.

BB10 har även stöd för skärmdelning och kommer med verktyget Remember, som används för att samla mejl, bokmärken, kalenderhändelser och anteckningar i olika kategorier eller projekt.

70 000 appar ska finnas redan nu för den nya plattformen. Bland apparna nämns Skype, Amazon Kindle, Angry Birds, Whatsapp och SAP.

Blackberry Z10 har en skärm på 4,2 tum, 4-8 GB minne och 16 GB intern lagring. Processorn är dubbelkärnig och ska enligt Blackberry klocka in på 1,5 GHz. Telefonen har 4g-stöd via lte och stöd för nfc.

Sverige är ett av de länder där de nya telefonerna kommer att säljas. Den globala utrullningen börjar i mars. Priset i dollar ligger på 149-199 beroende på längd på abonnemang.

Blackberry Q10, som förutom skärmen och tangentbordet ska ha i princip samma specifikationer som Z10, kommer att släppas till försäljning i april.

Blackberrys vd avslutade med att presentera sångerskan Alicia Keys som ny global kreativ direktör för företaget. Exakt vad den rollen innebär är högst oklart.

Se några av funktionerna i det nya operativsystemet demonstreras här: