Blocksworld har beskrivits som en mix mellan Lego och Minecraft och har tagits fram av Linköpingsföretaget Boldai. Spelaren bygger sitt eget spel utifrån byggblock med olika egenskaper. De skapade världarna kan sedan delas med andra och ett uttalat mål från företaget har varit att skapa en spelarcommunity liknande den som finns kring Minecraft.

Viljan att skapa och dela med sig till andra i spelet fångades upp av amerikanska Linden Lab som var på jakt efter nya spel som passar in bland företagets andra produkter. Den mest kända av dem är tveklöst Second Life. En virtuell värld där deltagarna kan skapa egna objekt och sälja och köpa virtuella prylar.

– De hörde av sig till oss efter att ha sett Blocksworld någon stans ute på nätet, säger Tomas Ahlström som är en av Boldais grundare.

Han trodde först att det skulle bli lösa diskussioner om något samarbete i framtiden.

– Men vi kom i konkreta diskussioner ganska snabbt, säger Thomas Ahlström.

Diskussionerna slutade med att ett kontrakt skrevs som innebär att Linden Lab tar över hela spelet och alla Boldais produkter.

När Linden Lab var som hetast
2007 byggde Svenska institutet världens första virtuella ambassad i företagets virtuella värld och förhoppningarna var stora. Inget företag med självaktning kunde stå utanför och att ha en plats i Second Life sågs som nästa steg efter en egen webbsioda. Sedan dess har intresset för företaget dalat betydligt. Men Linden Lab och Second Life finns kvar och tjänar pengar.

– Man blir förvånad när man ser hur många som fortfarande spelar och att folk kan försörja sig på att arbeta i spelet, säger Thomas Ahlström.

Men Linden Lab har också breddat sig till andra produkter som också handlar om att skapa digitalt. När företaget nu köper Blocksworld innebär det också att ett svenskt lokalkontor av Linden Lab öppnas. Det kommer till en början att bestå av Thomas Ahlström och hans två medgrundare Martin Magnusson och Magnus Hallin.

– Men vi hoppas kunna utöka verksamheten här i Linköping, säger Thomas Ahlström.

Väl på plats hos nya arbetsgivaren är det tänkt att utvecklingen av Blocksworld ska fortsätta. I dag finns spelet släppt en vad Thomas Ahlström kallar en testversion på den svenska delen av Appstore för Apples Ipad. Men tanken är såklart att spelet ska spridas vidare även internationellt.