Microsoft har lagt upp en ny webbplats, modern.ie, där man har lagt upp ett antal verktyg och länkar som ska kunna bidra till standardisering kring html5, World Wide Web Consortiums kommande märkspråk.

All utveckling kring webben är centrerat kring denna standard som innehåller tekniker för ljud, video, grafik och webbapplikationer. Problemet är bara att det finns olika sätt att skriva kod för den nya standarden. Målet är att det ska gå att köra samma webbapplikationer oavsett om man väljer Internet Explorer eller webkit-baserade webbläsare som Chrome och Safari.

På modern.ie finns det en skanner som kan köras på olika webbplatser och som kontrollerar om det finns kod som avviker från standarden. Här får man även hjälp med att kontrollera om webbplatsen kör gamla versioner av Javascriptkod samt stilmallar.

Den nya webbtjänsten har utvecklats ihop med ett företag som heter Browserstack som har en tjänst där man via virtuella maskiner kan provköra sin webbplats i olika webbläsare. Tjänsten kostar visserligen pengar men via modern.ie går det att köra gratis i tre månader.

Vill man inte utnyttja Browerstacks tjänster tillhandahåller även Microsoft virtuella maskiner för plattformar som Hyper-V, VMware, Parallels och Virtualbox.

Slutligen har Microsoft även lagt upp ett antal guider och vägledningar i kodningsarbetet för html5.