Under sommaren 2011 genomförde gruppen Lulzsec, en utbrytarfalang från Anonymousrörelsen, en serie häpnadsväckande attacker mot måltavlor som Sony, Fox News, CIA och News Corporation.

Huvudpersonen i boken är 18-åriga Jake ”Topiary” Davies, mannen som då var både Lulzsecs och Anonymous-rörelsens inofficiella språkrör. På nätet var den frispråkige, kaxige Topiary en legendar. I verkligheten var Jake Davies en ensam och tillbakadragen ung man från den avlägsna ön Yell, belägen mitt i Nordsjön halvvägs mellan Storbritannien och Norge.

I boken berättar Parmy Olsen ingående om medlemmarna i Lulzsec, deras liv och drivkrafter. Förutom Jake ”Topiary” Davis märks gruppens ledare Hector ”Sabu” Montsegur, som senare greps av och började arbeta åt FBI, med uppdraget att spåra andra Anonymous-ledare.

– Jag fascinerades av hemlighetsmakeriet kring Anonymous, hur det framställdes nästan som en sekt, säger Parmy Olsen.

Det krävdes mycket arbete för att komma medlemmarna i Lulzsec nära, berättar Parmy Olson. I början skedde kontakterna med Topiary, Sabu och de andra över nätet. Först efter flera månader gick några av medlemmarna med på att träffas i verkligheten. Hon besökte Jake Davis i hans hem på ön Yell bara en månad innan han greps av brittisk polis.

– Den Topiary jag kände på nätet var självsäker, vältalig och kaxig. Jake var tystlåten, ödmjuk och väldigt blyg. Han såg inte ut att vara äldre än tolv.

Parmy Olson vänder sig mot bilden av Anonymous som ett välorganiserat, globalt nätverk med i huvudsak politiska motiv. I verkligheten är rörelsen både splittrad och föremål för ständiga interna konflikter, anser hon.

– Många i Anonymous är oerhört skickliga på att manipulera mediernas och allmänhetens bild av rörelsen. Även många i säkerhetsvärlden överdrev farorna enormt. De här människorna var varken farliga eller välorganiserade, men rubrikerna efter de första attackerna gav dem blodad tand.

Parmy Olsen berättar också om hur de omskrivna överbelastningsattackerna mot Visa, Mastercard och Paypal inte alls genomfördes av tusentals frivilliga, utan av två ensamma hackare med tillgång till varsitt omfattande botnät.

Det var en sanning som ledargestalterna i Anonymous undanhöll både medierna och sina egna anhängare, i syfte att spä på myten om kraften i det ledarlösa kollektivet.

– Samtidigt vill jag ogärna skjuta ned de idéerna. Många inom Anonymous drivs av väldigt behjärtansvärda övertygelser. Det handlar om att fånga kraften i kollektivet för att driva frågor om yttrandefrihet till exempel.

Hon påpekar att Anonymous har sina rötter lika mycket i den nihilistiskt lagda internetkulturen och nätforum som 4chan, som i den politiska aktivismen.

Fenomen som trollning
, konsten att lura fram ilska och irritation genom märkliga eller provokativa inlägg, är viktiga för att förstå rörelsens handlingar. Det ställer unika krav på dem som jobbar professionellt med säkerhet. I valet av måltavlor är viljan att skapa uppmärksamhet lika avgörande som rörelsens politiska övertygelser.

– De här grupperna letar måltavlor med hög profil. Målet är inte att komma över någonting särskilt, utan att skapa uppmärksamhet i medierna. Lulzsec scannade nätet efter sårbarheter och utnyttjade gärna gamla luckor som någon glömt att täta.

När de hittade en sårbarhet hos Fox News var det jättestort. De förstod att en attack mot dem skulle bli populär bland dem som följer Anonymous.

Fakta

Yrke: Författare, journalist på finanstidningen Forbes.

Bor
: I San Francisco sedan tre månader tillbaka. Tidigare i London.

Aktuell med: Boken ”We are Anonymous”.

Anonymous är en löst sammansatt rörelse av aktivister, hackare och andra med rötter på nätforumet 4chan. Rörelsen har gjort sig känd för flera överbelastningsattacker och dataintrång med politiska förtecken.

I Sverige utfördes flera överbelastningsattacker av personer som sa sig tillhöra Anonymous under hösten 2012. Bland måltavlorna fanns riksbanken.se, regeringen.se, swedbank.se och idg.se.