Tv-avgift ska nu betalas för persondatorer och surfplattor, dock inte för smarta mobiltelefoner. Reaktionerna är häftiga. Konstigt – de som protesterar är antingen personer som redan betalar tv-avgift eller personer som ändå vägrar att göra det.

Egentligen har det varit bestämt sedan 2007. Även tv-tittande via internet kräver tv-avgift. Om du har en internetansluten dator men aldrig använder den för tv-tittande måste du ändå betala. Det är åtminstone konsekvent. Du betalar tv-avgift för att du har en tv, inte för att du tittar på den.

Kanske har problemet sedan 2007 varit att definiera tv. Det verkar enkelt så länge man inte funderar på saken.

Vi kan börja med radio. När vi – de flesta av oss – säger radio menar vi det som vi lyssnar på i radioapparater. Rundradio är det formella namnet. På engelska heter det broadcasting. Tydligen var den engelsktalande världen inne i en språkrensande period när termen myntades, för både broad och casting är ord som en engelsman från 600-talet skulle ha känt igen. Som norska kringkasting.

Mer tekniskt är mobiltelefoni, wi-fi och bluetooth också radio. En informationsbärande signal överförs via elektromagnetiska vågor.

Även tv-sändningar är radio i den betydelsen.

När televisionen uppfanns var det tv-kameran och bildskärmen som var det besvärliga, inte sändningarna. När man väl kommit på hur man skulle fånga bilden, omvandla den till en elektrisk signal och visa den på en bildskärm var det relativt trivialt att också skicka signalen genom luften.

Luften, förresten. Marknätet är en term som ofta missförstås. Det låter som om marknätet är nedgrävt, men nej. Marknätet är radio- och tv-sändare som sänder genom luften, men de står på marken. Var skulle de annars stå, kan man undra. Jag antar att alternativet är satelliter.

Många tar emot både radio och tv genom optiska impulser i kabelnätet. Vi kallar det ändå för radio och tv.

Video var från början beteckning på bildsignalen i tv till skillnad från ljudsignalen, som kallas för audio. När det kom apparater som kunde spela in tv kallades de för videospelare. Att de också kunde spela in ljud, audio, ansågs som så självklart att det inte behövde framgå av beteckningen.

För oss som inte är tv-tekniker har video blivit beteckningen på ljudfilm som är inspelad med elektronisk teknik och som vi kan titta på när vi vill.

Och där har vi det som definitionen av tv hänger på.

Ifall SVT Play och andra play-tjänster ska räknas som tv kan diskuteras. Det är tv-program, men inte tv-sändningar – ett slags distansvideo.

Så först när Sveriges Television började sända sina program samtidigt genom luften och på internet kunde lagen från 2007 tillämpas på datorer utan risk för mothugg.

Radiotjänst i Kiruna anger två kriterier:

Som utsändning räknas sändningar som samtidigt och utan särskild begäran är tillgängliga för vem som helst.

Och som tv-program räknas sådant som ingår i ett schemalagt programutbud.

Fast de flesta säger inte schemalagt, de säger tablå-tv – med en föraktfull fnysning.