Det har länge talats om att Blackberry nått till en punkt där det handlar om att vinna eller försvinna. Därför ställs stora förhoppningar till de nya produkter som presenterades i slutet på januari. Nu har de första kunderna i England och Kanada kunnat köpa Blackberry Z10 som kostar drygt 5 000 kronor, alltså ungefär samma prisnivå som gäller för ledande tillverkares toppmodeller.

Så nu är frågan om priset
är det rätta. En del av testarna anser att Blackberry (ja, företaget heter inte längre RIM) borde lägga sig i en lägre prisklass med tanke på att man använder ett helt oprövat operativsystem, Blackberry 10, som många hellre vill provköra än satsa en rejäl slant på.

Bland de testare som gör tummen upp märks Al Sacco på CS amerikanska systertidning CIO. Han har hunnit testa Blackberry Z10 i ett par veckor nu och är imponerad av den fina skärmen på 4,2 tum med upplösning på 1280x768 punkter. Han anser att den är överlägsen både Iphone 5 vars 4-tummare klarar 1136x640 punkter och Samsungs Galaxy SIII med 4,8-tumsskärm och upplösning på 1280x720 punkter.
Däremot påpekar han att kameran inte är den bästa i sin prisklass men duger bra för vardagsbruk.

När det gäller det egensinniga
operativsystemet får Blackberry godkänt på flera punkter och CIOs testare anser att det virtuella tangentbordet är marknadens bästa. Därtill uppskattas flera av kringfunktionerna, inte minst sådana som rör multimediahantering. Testaren noterar dock att operativsystemet uppvisar en del mindre buggar vilket är lite märkligt med tanke på hur lång tid Blackberry lagt ner på utvecklingen.

Sedan har vi givetvis även problematiken kring det låga antalet kvalitativa tredjepartsprodukter där utvecklarna tydligen vill avvakta lite innan de fullt ut satsar på det nya operativsystemet.

Detta är givetvis en central fråga för Blackberrys överlevnad och under veckans utvecklareventet Blackberry Jam Europe presenterades en rad nya uppdateringar kring utvecklarverktygen för Blackberry 10.

Med Blackberry 10.1 SDK ska man underlättar utvecklingen av appar för de nya skärmarna och här finns en inbyggd funktion som automatiskt anpassar sig till olika skärmar. Blackberry meddelar nu att man tillhandahåller 12 000 mobiler exklusivt för de utvecklare som skapade appar inför lanseringen.

Det är ännu inte klart när de första modellerna med Blackberry 10 kommer till Sverige. Operatören Tres informationschef Erik Hörnfeldt säger att man ska börja sälja Z10 så snart man får leveranser men att man ännu inte fattat beslut kring Q10, alltså den version som har fysiskt tangentbord.

Andreas Hamrin, presschef på Telenor i Sverige, säger att man ser fram emot de nya telefonerna.
- Våra kunder gillar Blackberry och vi kommer ta Z10 som ju har fått fina recensioner. Q10 verkar också spännande men inget är spikat så vi får återkomma till hur det blir med den. Exakt när lanseringen sker får vi också återkomma till.
- Över huvud taget är Blackberrys nya strategi spännande och det är roligt att mottagandet bland kunderna i andra länder varit så positivt.

Fakta

Den första telefon med nya operativsystemet Blackberry 10 har börjat säljas på vissa marknader. I England kostar den motsvarande 5 200 kronor med flashdisk på 16 GB.

Z10 har en skärm på 4,2 tum, stöd för 4g, kamera på 8 megapixel och en Snapdragonprocessor med dubbla kärnor.
Appbutiken Blackberry World har cirka 70 000 appar för Blackberry 10.