I gårdagens Uppdrag Granskning på SVT fick vi se tolv kvinnor läsa upp utdrag ur hatmejl som de fått efter att ha uttryckt åsikter – eller helt enkelt tagit plats – i det offentliga. Vi fick också se 21-åriga Julia som fick tustentals hatiska och sexistiska kommentarer efter ett inlägg på H&Ms Facebooksida.

Hur kommer det sig då att det kan se ut så här? Vad är det för mekanismer som ligger bakom att människor kan kommentera eller mejla saker de aldrig någonsin skulle säga till någon utanför nätet?

– En aspekt är att det handlar om en särskild sorts kultur på nätet. Jag tycker det är viktigt att komma ihåg att de här åsikterna kommer någonstans ifrån, säger Elza Dunkels, som forskar om unga och internet vid Umeå Universitet.

– Att det blir så mycket starkare uttryckt än det blir öga mot öga hänger ihop med att en av nätets egenskaper att det förstärker uttryck.

Hon tror att många inte riktigt förstår att det som kommer till uttryck i kommentarsfält, i mejl och på Facebook är åsikter finns ute i samhället.

– Det grundar sig ofta i sexism och rasism som alla kanske inte möter i sina egna kretsar och så plötsligt får man syn på det. Det blir ett uppvaknande om man inte varit utsatt tidigare, säger hon.

– Även om det är hemskt att det drabbar några så hårt är det ändå bra att vi kan se det nu.

Även Marcin de Kaminski, rättsociolog och nätforskare vid Lunds universitet tycker det är bra att hatet synliggörs och pekar på att att det i första hand handlar om just hat och i andra hand om internet.

– Samtidigt är det så att nätet vissa väldigt specifika egenskaper – replikskiftena är snabba och man ser inte reaktionen hos dem vi pratar med. När vi är på nätet känner vi oss heller inte alltid som oss själva. Det är en dator mellan oss och den andra personen.

Han pekar också på att Facebook byggt upp ett flöde där vi får upp saker som vi inte bett om men som vi förväntas reagera på. Så tycker vi något om det – och så sprids det vidare.

Ett sätt att bromsa in och få folk att tänka sig för skulle kunna vara att göra det lite krångligare att kommentera, att låta det ta lite längre tid. Kanske kan det få en del att besinna sig tror han.

– De har rätt till sin åsikt. När vi möts utanför nätet regleras vårt beteende av sociala koder. Jag får en respons där det markeras vad som är tillåtet eller inte.