Under de senaste dagarna har frågan om hantering av näthat blossat upp till följd av SVTs Uppdrag Granskning om hur kvinnor trakasseras på nätet.
Ett vanligt forum för den här typen av kränkningar är Facebook och nu har programmeraren Martin Camitz utvecklat ett litet verktyg som kan användas för att snabbt ta bort kommentarer. Han kallar verktyget Zero Hate och har lagt upp en instruktionsfilm på Youtube där han visar hur det fungerar.

I Uppdrag Granskning kritiseras butikskedjan H&M för att man inte tagit bort kränkande kommentarer på sin Facebooksida, ett arbete som kan vara mödosamt att genomföra manuellt. Martin Camitz vill med sitt verktyg bidra till att förenkla proceduren.

På sin blogg skriver han att det är utomordentligt viktigt att ligga steget före när det väl brakar loss.

– Det handlar inte bara om beredskap. Man måste ha verktyg för att hålla inflödet i schack. Om det kommer 100 kommentarer i minuten måste du kunna ta bort 100 kommentarer i minuten. Det är vad mitt program är till för. För tillfället är sorteringen i datumordning. Inga sökord. Men jag jobbar på det.

Martin Camitz har en bakgrund som forskare på Smittskyddsinstitutet och är en av grundarna till Cocoin, ett startupföretag som hanterar sociala betalningar och utvecklar betaltjänster, men han berättar att Zero Hate är pro bono, alltså för det allmännas bästa.

– Det är en god sak att angripa nät- och kvinnohatet. Att företag kan skydda sitt varumärke är en bieffekt. Givetvis skulle man önska att driftskostnaderna finansierades på sikt men det är struntsummor egentligen.