Utgångspunkten för Verizons applista är de 25 mest nedladdade gratisapparna och de 25 mest nedladdade betalapparna för Android. Operatörens bedömning har inget att göra med hur roliga eller användbara apparna är.

I stället har Verizon satt sina tekniker på att bedöma hur appen påverkar telefonens batteritid, hur mycket data appen konsumerar och om den utgör något säkerhetshot.

Bland apparna som inte får full poäng från företagets teknikavdelning finns bland annat Facebooks chattklient som anses slösa både med data och telefonens batteri eftersom den hela tiden ligger online och lyssnar efter nya meddelanden.

Sämst på listan går det dock för olika typer av spel som är en riktig börda på telefonens batteri. Bland syndarna finns bland annat Gamelofts Asphalt 7: Heat och OMGPOPs Draw Something som både drar mycket batteri och data. Den ekonomiskt sinnade spelaren bör enligt Verizon i stället stifta bekantskap med det lilla monstret Om Nom i Zeptolabs Cut the Rope eller med Rovios Angry Birds.