Webbhostingföretaget Crystone, med bland annat TV3 och Sveriges Radio som kunder, drabbades i helgen av ett svårt driftstopp sedan elleverantören Fortum grävt av en strömkabel utanför serverhallen i Årsta.

- Tyvärr räckte vår reservkraft inte till och för en del kunder blev driftstoppet 18 timmar långt, säger Crystones vd Runar Hreinsson.

När strömmen gick slog Crystones reservaggregat igång automatiskt, men generatorn visade sig inte vara dimensionerad efter serverhallen. Strömmen räckte inte till.

- Vi hade snabbt personal på plats som kunde påbörja arbetet med att få igång systemen. Vi började med e-post-servrarna och efter det kunde vi börja starta upp webbservrar, säger Runar Hreinsson.

- Det är beklagligt att det här inträffade just nu eftersom vi redan påbörjat ett arbete med att undersöka hur vår reservkraft ska fungera. Crystone har vuxit kraftigt efter flera uppköp, men det ursäktar givetvis inte att reservkraften inte räckte till.

Är det inte flagrant att inte ha tillräckligt med reservkraft?
- Det får vara din tolkning, men jag får erkänna att vi blev lite tagna på sängen av att det här kunde drabba oss så hårt, säger Runar Hreinsson.

Se statistik för upptiden under helgen hos Ipwalk:
Crystones egen sajt

Feldthusen.net (hostad hos Crystone)
Mirainfo.com (hostad hos Crystone)
Folkebernadotteacademy.se (hostad hos Crystone)

Förtydligande 2006-07-18: Sveriges Radio är förvisso kunder till Crystone, men sköter driften av sin webbplats på egen hand och har därför inte drabbats av driftstörningarna.