Fighten har inte fått mycket uppmärksamhet i Sverige, men i amerikanska medier är den sprängstoff. Inte minst tack vare kombatanterna: I ena ringhörnan står anrika New York Times, "the grey old lady" kallad. I den andra Elon Musk, superentreprenör, geekhjälte och en inofficiell förebild till "Iron Man" i filmerna med samma namn.
Sydafrikanen Elon Musk har ett cv som kittlar fantasin. Han började som internetentreprenör som medgrundare till Paypal, och har därefter startat det privata rymdbolaget SpaceX och Tesla Motors som gör elbilar i lyxklassen. Och det är Tesla, självklart döpt efter den legendariske fysikern och futuristen med samma namn, som står i centrum för bråket.
Det började med att New York Times publicerade ett test av Tesla S, den senaste av Elon Musks elbilar att gå i produktion. Testet utmynnade i en kalassågning när reportern i fråga blev stående på vägen utan kräm i batteriet och tvingades ringa bärgare. Vilket förstås hamnade på bild i tidningen. Teslas aktie dök med över tre procent.
Elon Musk gick i taket och det tog inte lång tid innan han på Twitter anklagade New York Times för att ha fabricerat storyn. Och han utlovade bevis.
Det var nämligen inte första gången som Tesla sågats på oklara grunder. Tv-programmet Top Gear visade 2008 hur man var tvungna att knuffa in en tidigare modell av bilen i garaget, efter att batteriet tagit slut. Det hade det inte alls, enligt Tesla, som flera gånger försökt stämma Top Gear för förtal. Men misslyckats.
Vis av den erfarenheten slår nu Tesla på fullständig loggning av alla data i de bilar man lånar ut till journalister. Mycket, mycket data.
För en elbil av Teslas karaktär är i dag lika mycket en elektronikpryl som ett mekaniskt monster. Mjukvaran är a och o, inte minst för att optimera batteriförbrukningen.
Till sist kom så bevisen: I ett blogginlägg redovisar Elon Musk ingående den data som samlats in under New York Times testkörning.
Datan tycks visa att journalisten bland annat inte laddat batteriet ordentligt, att han kört fortare än som angivits i artikeln, att han höjt temperaturen i bilen istället för att sänka den för att spara ström, och att han tagit en halv kilometers rundtur på en parkeringsplats när batteriet var nära botten.
New York Times-journalisten har i sin tur - som anstår ett storbråk - svarat på anklagelserna med stöd i sina upplevelser och sina anteckningar.
Det lär bli fler turer innan kontroversen är löst, och det är inte osannolikt att det hela hamnar i domstol. Inte minst på grund av den kurspåverkan artikeln fick. Men den här gången är det nog fördel Tesla och Elon Musk.
Data är data och på gott och ont slår hårda fakta anekdotiska bevis som en journalists egna anteckningar. Som en systemutvecklare skrev på diskussionssajten Reddit: "Det är därför jag älskar datorer. Människor ljuger, datorer gör det inte."
Själv finner jag fortfarande en viss charm i den mänskliga faktorn.