Den normala pizzaköparen betalar 60–70 kronor hos American Pizza Place i Sandviken och gör det med betalkort. Hela fyra av fem kunder betalar med kort i dag. Det kostar för pizzeriaägaren Michell Goro.

Per år får American Pizza Place betala cirka 25 000 kronor i lösenavgifter för kortbetalningar. Dessutom tillkommer en hyresavgift för kortterminalen med 500 kronor per månad. Den totala kostnaden för korthanteringen motsvarar med dagens teknik cirka en procent av pizzerians årliga omsättning.

Det är inte bara så att köp med vanliga kreditkort kostar mycket pengar. Den smidiga reservlösningen Izettle, som gör det möjligt att betala med kreditkort via en tillsats till mobiltelefon eller datorplatta, kostar ännu mer.

Det fick Michell Goro erfara förra vintern.

När den normala kortterminalen gick sönder tog det tre dagar innan pizzerian fick en ny kortterminal. Under tiden använde de Izettle i mobiltelefonen. De hade inget annat alternativ.

För att få ut kundens kortbetalning betalade American Pizza Place i normalfallet åtta kronor per transaktion via Izettle. När den vanliga kortterminalen används är kostnaden på nivån 1,50 kronor per transaktion, den kostnad som pizzerian har för att få ut kundens kortbetalning.

Izettle har sedan förra året sänkt avgiften till 2,75 procent av inköpsbeloppet i avgift, anger Izettle. Det är fortfarande en bra bit över de nivåer som handlarna hoppas pressa priserna om EU:s nya direktiv går igenom.

Fakta

  • Transaktionsavgifter vid kortbetalningar är mycket lönsamma för bankerna och kortföretagen.
  • När konsumenten köper varor för 1 000 kronor i en butik och använder ett kort för att betala kan den enskilda handlaren i allra sämsta fall få betala drygt 30 kronor i inlösen till banken och kortföretaget för denna enda betalning.
  • I Sverige finns ett antal större handelsföretag som lyckats pressa ner avgiften dramatiskt.
  • Enligt Svensk Handel har Ica och andra riktigt stora aktörer möjligheter att få ner kostnaden till 50 öre per transaktion vid betalning med bankkort.
  • För bankkort är transaktionsavgiften för den normala handlaren annars mellan 1 och 2,50 kronor.
  • För betalkort, kreditkort och utländska kort tillkommer det en avgift på 1,5 till 2 procent av det totala inköpsbeloppet.