Under senare år har en rad uppstickare på lagringsmarknaden börjat satsa på produkter enligt en modell som kallas all-flash arrays, afa. Det innebär att man ersätter vanliga hårddiskar med flashenheter.

Nu har de etablerade aktörerna vaknat och Netapp har precis visat upp sina första enhet, EF540, som går att få med 25 flashdiskar på totalt 19,2 TB. Netapp uppger att en sådan lagringsenhet har prestanda som tusen traditionella diskar men upptar bara en tjugondel av rackutrymmet.

– Vi har satsat på flashdiskar sedan 2009, men tidigare som komplement till de traditionella systemen. Renodlade flashsystem innebär rejäla prestandafördelar i databassystem med stor transaktionsdriven last, säger Netapps teknikspecialist Max Leissner, som tidigare har jobbat hos värsta konkurrenten EMC.

Under våren 2012 köpte EMC flashspecialisten Xtremio för närmare tre miljarder kronor, men har ännu inte kommit till skott med renodlade flashenheter.

– Sedan uppköpet av Xtremio har vi satt EMCs rigorösa kvalitetsprocess och stämpel på systemen och gjort vår leverans och supportorganisation redo för lansering, säger EMCs presaleschef Magnus Backman.

Allt detta har dragit ut på tiden och EMCs första Xtremioprodukter dyker inte upp förrän i sommar.

Magnus Backman säger att man redan i dag kan få EMC-enheter med enbart flashdiskar.

– Det som skiljer Xtremio från en lagringsenhet som är uppgraderad med flashdiskar är att den är konstruerad och byggd från grunden för enbart flash vilket gör att funktioner som exempelvis deduplicering görs direkt i farten i processorn i stället för i en efterprocess.

Även Hitachi säger sig ha stora aktiviteter på gång kring flashlagring.

– Redan i höstas släppte vi en specialiserad flash controller för att kunna utveckla hanteringen av flash. Med hjälp av den kan vi bygga väldigt skalbara flashenheter för våra system. Det första exemplet på det är vår Flash Module Drive i ett 1,6 TB-format, men vi har 3,2 TB på gång i närtid och en 6,4 TB-version planerad, säger Hitachis produktspecialist Staffan Strand.

Jovan Vujic, HPs produktchef för lagring, säger att de nu har optimerat 3par Storeserv 7400 för flash vilket innebär att man kan få den med 240 flashdiskar på totalt 48 TB.

– Vi behöver alltså inte gå och köpa en annan leverantör för att tillgodose funktioner för flash.

Fakta

  • EMC, Hitachi, HP, IBM, Dell och Netapp har stressats till flashsatsningar genom konkurrens från små aktörer som Greenbytes, Pure Storage, Nimbus, Skyera, Solidfire, Violin och Whiptail.
  • Netapps EF540 är först ut i den nya produktfamiljen Flashray som ska börja rullas ut brett under nästa år. Sedan 2009 har Netapp levererat 36 PB flashdiskar till sina kunder.