Häromdagen träffade jag en före detta kollega. Vi brukar ses någon gång varannan månad, äta fisksoppa i Hötorgshallen och sedan dricka finkaffe. Den som bjuder på fisksoppa blir sedan bjuden på finkaffe. Ett väldigt trevligt upplägg.

Dock brukar det alltid bli problem lagom till finkaffet eftersom den lilla kaffebaren enbart tar emot kontanter. Det kräver ett visst mått av planering eller ett kallt, tidsödande besök i bankomatkön.

Jag tänker att vi kunder, både slutkunder och handlare, förutom att vi då och då står och väntar i en bankomatkö, även väntar på det nya digitala betalningssystemet. Nästa skifte i handelns historia.

En värld utan kontanter och utan kortavgifter på småsummor. En digital handlingsplats med en mobil plånbok där köp, överföring, kvittering, kundlojalitetsregistrering och rabattkupongsförfarande sker i realtid med erbjudanden anpassade utifrån gps-position.

De här tjänsterna är i dag spridda på ett antal leverantörer utan en enhetlig standard. Det nya registreringskravet för köp med mobilen gör det extra krångligt för kunden. Kapprustningen har precis börjat och vem som blir den slutgiltiga leverantören är inte alls självklart.

Bankerna är givetvis på g. Bland annat finns appen Swish för realtidsöverföring privatpersoner emellan. Bakom appen står SEB, Swedbank, Nordea, Handelsbanken, Länsförsäkringar och Danske Bank. Swedbank har också släppt betaltjänsten Bart, som är ett system för butiksbetalningar med mobilen.

Bankerna får dock hård konkurrens av de stora svenska mobiloperatörerna med appen Wywallet. Konkurrens finns även att hitta bland it-jättarna, exempelvis Google med Google Wallet, samt specialiserade uppstickare som Payair, Seamless och Izettle.

Eftersom gränsen mellan it- och mobilföretag suddas ut och båda är förutsättningar för framtidens handel är dessa typer av bolag mycket starka leverantörskandidater vad gäller den nya generationens marknadsplats.

Oavsett vem som blir det mobila betalsystemets leverantör med stort ”L” så är tiden snart förbi då man måste frysa i en bankomatkö innan ett köp av en dubbel macchiato kan göras.


Karin Friberg är Controller på Vitec. Du når henne på karin.friberg@vitec.com