Microsofts information om nya musikkonceptet Zune är så knapphändig som den kan bli och på nya webbplatsen comingzune.com är allt man kan göra att beställa prenumeration på ett kommande nyhetsbrev.

I den information som gått ut via e-post framkommer att Zune ska omfatta både mjuka och hårda
musikprodukter som kan användas för enskilda och grupper.
– Jodå, Zune ska klara av att spela upp både musik och video, bekräftar Jesper Häggroth, produktchef för Windows på Microsofts kontor i Stockholm.

Men han erkänner att inte ens han fått ta del av några detaljer kring val av operativsystem eller prestanda.

Bredare användning än Ipod
Enligt huvudkontorets information ska projektet ha vissa likheter med Ipods koppling till Itunes men kommer att bli mycket bredare.

Gissningsvis kan det handla om en koppling mellan musikspelare och smarta mobiltelefoner där de kommande enheterna kan mer än bara spela upp musik.
Gartners analytiker Leif-Olof Wallin pekar på en tydlig trend på marknaden.

– Jag har ingen direkt kommentar till Zune, men rent generellt ser vi mer och mer hur enheternas funktioner utökas. Telefoner blir kameror och redan företag som Motorola har samarbete med Apple runt telefoner och Itunes, säger han. 

Hyfsat bra

– Vi kommer att se allt fler devicer som är hyfsat bra på många saker men oftast är designade med en speciell multimediafunktion som spets.
Sogetis mobilitetsexpert Andreas Sjöström har en god inblick i Microsofts utveckling kring Windows Mobile och tvivlar på att de nya enheterna kommer att bygga på just detta operativsystem.

– Med Windows Mobile och Plays­forsure har företaget tillhandahållit delar av de pusselbitar som krävs. Nu vill man ta ett helhetsgrepp om inte bara de mobila enheterna utan även om distributionen av musik och
video, säger Andreas Sjöström.

Helt ny plattform
Han tror att Microsoft etablerar både en ny hårdvaruplattform och en ny mjukvara.
– Rykten säger att enheterna blir hårddiskbaserade med stöd för trådlöst nätverk. Kopplingen mellan Windows Mobile, Windows Vista och Zune blir sannolikt att främst på tjänstenivå. Om Microsoft tillhandahåller funktionalitet att ladda ner musik och video från nätet så blir den funktionaliteten nåbar från alla olika Microsoftenheter, säger han.

– Man kan också förvänta sig att enheterna kan dela musik och video mellan sig, säger han.
– Längre än så tror jag inte att släktskapet mellan Zune och Windows Mobile kommer att vara, säger
Andreas Sjöström.

Microsoft har utlovat mer information kring Zune i slutet på augusti och de första produkterna förväntas dyka upp i oktober eller november.

Fakta

Microsofts nya plattform för musik och video ingår i affärs­området Entertainment &
Devices.
Experter anser att det inte bara handlar om en musikspelare utan ett större koncept med både spelare, program och kringtjänster.

Microsofts webbplats för Zune är comingzune.com där man kan anmäla intresse för nyhetsbrev kring de nya produkterna.