(CS/Barcelona)
Årets upplaga av Mobile Wold Congress i Barcelona väntas slå fjolårets rekord på 67 000 besökare och landa runt 70 000. Runt 1 500 utställare finns på plats. Nästan alla är här – men bara nästan. Apple håller sig till sin egen agenda och ställer inte ut. Inte heller Google ställer ut. Så det finns chanser för andra att ta tillfället i akt och visa upp sig för jättepubliken.
Även om det alltså myllrar rejält går det att urskilja en del som blir hett på årets konferens.

Internet of things – sakernas internet – är ett sådant ämne. Det som en gång kallades m2m har nu breddats från att bara ses som något som kan användas av företag till att handla om att koppla upp föremål till nätet generellt. Smarta hemmet och smarta bilar har hamnat på agendan igen. Ovums analytiker förutspår att operatörerna i år gärna pratar om sig själva som den naturliga partnern för de företag som ser sakernas internet som ett sätt att ytterligare utöka sin relation med kunderna. Och den förväntade marknaden beräknas bli större för varje gång någon räknar.

Strömmande medier fyller näten och pressar operatörerna. Här riktas blickarna mot vad leverantörerna har att erbjuda för att hjälpa dem hantera det.

Ett antal aktörer planerar nya operativsystem till mobilerna och i Barcelona är det dags för ett av dem – ZTE lanserar smarttelefoner baserade på Firefox OS. Ännu vet ingen så mycket om vad det innebär men bara faktumet att det dyker upp utmanare till IOS och Android, förutom Windows Phone 8, gör att det är läge för en rejäl snackis.

4g är självklart högt på agendan. Nu handlar det om att ta nya steg. Det blir demonstrationer av den nya standarden lte advanced där dataöverföringen maximalt når, åtminstone teoretiskt, en gigabit per sekund. Voice-over-lte, det vill säga ip-telefoni i 4g-nätet är också hett. Ericsson utlovar demonstrationer som ska visa att tekniken nu mognat.

Självklart finns också alla buzzwords på plats – big data, mobila betalningar, byod...
Mot veckans slut får vi se om det blivit några rejäla överraskningar.